SLUŽBENA POSJETA AUSTRIJI

Helez - Tanner: Produžiti mandat i ojačati snage EUFOR-a u BiH

29.09.2023. 15:55 / Izvor: Akta.ba
eufor

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas sa ministricom odbrane Republike Austrije Klaudijom Tanner.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas sa ministricom odbrane Republike Austrije Klaudijom Tanner, tokom svoje službene posjete toj zemlji, a koja se realizira na poziv ministrice Tanner.

Zahvalivši se na gostoprimstvu ministrici Tanner, ministar Helez je ocijenio saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane vrlo uspješnom i plodonosnom. Posebno je istakao značaj edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH i školovanja bh. kadeta u Republici Austriji, što je jedan od pokazatelja razvijanja prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

"Republika Austrija je, pored Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstava, Njemačke, Hrvatske i Turske, ključni partner Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu", naglasio je ministar Helez.

Zahvalio je i na velikom doprinosu koji Austrija dugi niz godina pruža svojim liderstvom i učešćem u misiji EUFOR-a u BiH, te je izrazio očekivanja da će se takva vrsta podrške nastaviti u istom obliku i kapacitetu i u narednom periodu, a s ciljem odražavanja sigurnog i stabilnog okruženja.

U tom kontekstu, ministrica Tanner se složila sa prijedlogom ministra Heleza o misiji EUFOR-a u BiH, te dodala da se „istoj treba produžiti mandat i povećati brojnost pripadnika.“ Pohvalila je dosadašnji vid saradnje  dva ministarstva, uz očekivanje da će se ista nastaviti i u narednom periodu, te je dogovorena i uzvratna posjeta ministrice Tanner.

Posebna tema razgovora bila je uspostava Odbrambeno-sigurnosnog koledža Zapadnog Balkana čije bi sjedište bilo u Sarajevu, a riječ je projektu Evropske unije čiji bi lideri bili Republika Austrija i Bosna i Hercegovina, a čiju bi uspostavu i finansiranje snosila Evropska unija.

Također, sagovornici su razgovarali i o sigurnosnim izazovima u regiji i šire izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu i trenutnoj situaciji na Kosovu.  

U nastavku posjete planirano je da delegacija Ministarstva odbrane BiH, predvođena ministrom Helezom, prisustvuje svečanoj promociji kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, na kojoj se školuju i kadeti iz Bosne i Hercegovine.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH su i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba i vojni ataše BiH u Austriji i savjetnik u Misiji BiH pri OSCE-u brigadir Edin Bajramović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti