REDUCIRANJE PROIZVODNJE

Još jedna u nizu: Kompanija Kavat otpušta 90 radnika!

02.10.2023. 10:05 / Izvor: Akta.ba
KAVAT

Nepovoljna kretanja na tržistu uvjetovala su da Kompanija Kavat iz Novog Travnika, a odlukom vlasnika – Kavat Švedska, reducira proizvodnju.

Nepovoljna kretanja na tržistu uvjetovala su da kompanija Kavat iz Novog Travnika, a odlukom vlasnika – Kavat Švedska, reducira proizvodnju, a samim tim i broj radnika.

Odluka o otpuštanju radnika, za menadžemnt ovako vrijednog kolektiva, iznimno je teška, pa se traže modeli da se iznađe najbolje rješenje, stoga će u narednom periodu određenom reorganizacijom nastojati doći do novih poslovnih prilika, pa će preostali kadar aktivno raditi na tom zadatku.

Sve ovo događa se kao direktna posljedica gubitka kupca, koji je i motivirao proizvodnju u velikom procentu, konkretno 80 posto ukupne proizvodnje ove kompanije.

U ovom momentu, Kavat će napustiti 90 uposlenika, a prema njima biti će ispoštovane sve zakonom propisane obaveze.

"Napravljen je plan i program zbrinjavanja, uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje SBK/KSB, kao i sa firmama iz slične branše, a sve s ciljem da se ova situacija koliko je to moguće u ovim okolnostima, dijelom i ublaži. Također, svima će biti isplaćena zakonski obračunata otpremnina", izjavili su iz uprave Kavat d.o.o. Novi Travnik za travnicki.info.

Plan kompanije Kavat je, da novim modelima poslovanja, radi na konkurentnosti na tržištu, koje je u posljednjem periodu izrazito promjenjivo.

Intenzivno će se tražiti nova rješenja, pratiti potrebe tržišta i shodno tome iznalaziti mogućnosti da se okupi kolektiv koji je već pokazao da može dati kvalitet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti