Ne nazire se kraj otkazima

Propada li tekstilna industrija u BiH?

13.10.2023. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Tekstil

Izgleda da se otpuštanjima ne nazire kraj, jer svako malo neka firma objavi da otpušta radnike.

Preko 400 radnika u tekstilnoj industriji je ostalo bez posla u samo mjesec dana. Mnoge porodice su ostale i bez jedne jedine plaće. Izgleda da se otpuštanjima ne nazire kraj, jer svako malo neka firma objavi da otpušta radnike. 

Informaciju o otkazima objavila je i kompanija Kavat prije nekoliko dana. Otpustili su 90 radnika. Na to su ih kažu natjerala nepovoljna kretanja na tržistu. Nisu imali izbora, jer su izgubili ključnog kupca, koji je motivisao 80 odsto ukupne proizvodnje ove kompanije.

Sličnu sudbinu je doživjelo i 52 radnika kompanije Alma Ras iz Bosanskog Petrovca. Razlog je inflacija odnosno pad potražnje.

Globus-konfekcija d. d. iz Kiseljaka, također je nedavno ugasila proizvodnju. Otkaz je dobilo 70 radnika. Njih su primorala kretanja na globalnom tržištu, ali i potezi partnera iz Njemačke koji im je od maja obustavio sva plaćanja. 

Proizvodni pogon u Visokom zatvorio je i gigant Prevent Leather, a otkaz je dobilo 150 radnika.

"Jedan od ključnih razloga za gašenje Prevent Leathera jest kontinuirano smanjenje  narudžbi iz godine u godinu u periodu poslije Covid-a. Inflacija i globalne krize su dodatno otežali poslovanje i stabilnost proizvodnog pogona. Stručnjaci kompanije izradili su detaljnu analizu koja je pokazala negativne rezultate u poslovanju, stoga je menadžment naše kompanije donio odluku o gašenju svog proizvodnog pogona, specijaliziranog za proizvodnju kožnih proizvoda“, kazali su iz Prevent Leathera za Akta.ba.

Nakon što je Prevent Grupacija zatvorila pogon u Visokom i otpustila 150 radnika, zatvorili su i pogon u Bužimu. Otkazi su uručeni za oko 70 radnika. O zatvaranju ovog proizvodnog pogona, kažu da je ono reakcija na ekonomsku krizu i zaštita radničkih prava.

"Posljednjih mjeseci svjedočimo zatvaranju pogona kompanija u BiH. Najčešće se radi o kompanijama iz oblasti proizvodnje tekstila, kože i obuće, ali uzimajući u obzir aktuelna kretanja na tržištu, bojimo se da bi se taj trend mogao proširiti i na druge industrijske grane. Recesija u Evropskoj uniji, koja je naše najveće izvozno tržište, itekako se odražava na poslovanje bh. kompanija. Sa opterećenjem cijene rada po aktuelnoj stopi od 41,5 posto na 1.000 KM isplaćene plaće, poslodavac državi mora uplatiti  726 KM, znači trošak poslodavca iznosi 1.726 KM. Za prosječnu plaću u od 1.275 KM, poslodavac ukupno isplaćuje 2.183 KM. Sa ovako visokim nametima na plaće i poslovanje generalno, naša privreda nije konkurentna", kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Kontaktirali smo i Đemal Memagić, predsjednika Udruženja tekstila, obuće i kože FBiH i načelnika Općine Olovo kako bismo imali i njihov stav na ovu temu, ali nismo dobili odgovor do objave ovog članka.

Rješenju ovog problema se još uvijek ne nazire kraj, a ni Vlada FBiH ga ne nudi. U međuvremenu skoro hiljadu uposlenika iz oblasti tekstila i obuće završit će na evidencije službi za zapošljavanje.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti