ŠVEDSKA KOMPANIJA

Evo kako je poslovao Kavat koji je prošle godine u BiH otpustio 90 radnika

16.04.2024. 09:47 / Izvor: Akta.ba
kavat

Foto: Kavat/Akta Canva

Njihovo poslovanje iz godine u godinu bilo je sve bolje. No, prošle godine stvari su krenule nizbrdo. Otpustili su 90 radnika.

Švedska kompanija Kavat ima tradiciju u proizvodnji obuće za djecu i omladinu dugu 72 godine. U BiH su sa proizvodnjom počeli 2009. godine kada su osnovali firmu u Travniku.

Njihovo poslovanje iz godine u godinu bilo je sve bolje. No, prošle godine stvari su krenule nizbrdo. Otpustili su 90 radnika.

Nepovoljna kretanja na tržištu uvjetovala su da kompanija Kavat iz Novog Travnika, odlukom vlasnika – Kavat Švedska, reducira proizvodnju, a samim tim i broj radnika.

Sve se ovo dogodilo kao direktna posljedica gubitka kupca, koji je i motivirao proizvodnju u velikom procentu, konkretno 80 posto ukupne proizvodnje ove kompanije.

kavat

Photo: Kavat

Poslovanje u minusu

Prošle godine poslovanje Kavata bilo je u minusu pokazuje analiza Akta.ba.

U 2023. godini Kavat d.o.o. Novi Travnik je imao 4.967.992 KM prihoda, a gubitak je bio -1.808.543 KM. Imali su 147 radnika. Godinu ranije prihod je iznosio 6.723.788 KM, a gubitak svega 414.472 KM.

Kavat izvozi 98 posto svoje proizvodnje. Radi se o proizvodima prve klase, a dva posto koji ostanu su oni proizvodi s najmanjim oštećenjima i njih prodaju u njihovoj tvorničkoj prodaji.

Glavno tržište su im skandinavske zemlje, a osim njih izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Belgije i Rusije. Osim tvorničke prodaje u BiH u Švedskoj imaju butike u centru Stockholma, Gotheburga, Malmöa i Kumla, gdje je sjedište kompanije.

Recesija u Evropskoj uniji, koja je najveće izvozno tržište za tekstilne proizvode, itekako se odrazila na poslovanje bh. kompanija. 

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti