U skladu s novim zakonom

Historijski trenutak za BiH: Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a

04.10.2023. 07:37 / Izvor: Akta.ba

Jučer je dodijeljena donacija hrane vrijedna skoro 20.000 KM, koja je u skladu sa novom zakonskom regulativom oslobođena od plaćanja PDV-a.

Jučer je dodijeljena donacija hrane vrijedna skoro 20.000 KM, koja je u skladu sa novom zakonskom regulativom oslobođena od plaćanja PDV-a. Time je počelo novo poglavlje kad je u pitanju doniranje hrane ugroženim kategorijama društva u Bosni i Hercegovini.

Na humanitarnom događaju u Sarajevu kompanije Lactalis BH, Bingo, Mi99, Kovo Commerce, Džajić Commerce, Mik Company i Gadžo Comerc donirale su hranu Udruženju Pomozi.ba, koje će je dalje distribuirati javnim kuhinjama i udruženjima Mozaik prijateljstva Banja Luka, DHD Zavidovići, Udruženje mladih Fokus Bosanska Dubica, Horizont Bihać, Merhamet Maglaj i Crveni križ Mostar.

Današnjoj donaciji prethodila je velika aktivistička kampanja "Niko gladan. Niko sam", koju je inicirala i provela Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans), a uz finansijsku podršku USAID-a.

Courtney Chubb, direktorica USAID Misije u Bosni i Hercegovini, poručila je da se radi o historijskom uspjehu.

"Sutra će javne kuhinje u BiH dobiti prve donacije hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a. Prije izmjena zakona, kompanijama je bilo skuplje donirati hranu nego je uništiti. Prije dvije godine USAID-ov partner, Fondacija Mozaik, odlučila je promijeniti stvari, jer su uvidjeli da se tone hrane uništavaju umjesto da nađu put prema ljudima kojima je ta hrana potrebna. Da bi izmijenili Zakon o PDV-u, Mozaik je koristio mrežu partnera iz cijele BiH, ujedinio ih oko istog cilja i uspio prevazići duboke političke podjele. Dozvolite mi da svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom ogromnom poduhvatu kažem jedno veliko hvala", izjavila je Chubb i dodala da je ovaj uspjeh odličan primjer zbog čega Vlada SAD-a podržava lokalne zajednice.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, iznio je podatke o gladnima u svijetu u 2022. godini te istakao da su predan i zajednički rad organizacija i državnih institucija rezultirali ovim uspjehom.

niko gladan

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, ispričao je kako je još 2019. godine, u vrijeme pandemije Covida-19, u razgovoru sa osnivačem Udruženja Pomozi.ba Elvirom Karalićem saznao da se ogromne količine hrane koja je sigurna za upotrebu uništavaju, jer je kompanijama preskupo da ih doniraju pošto na svaku donaciju moraju platiti PDV kao da su hranu prodali. Podsjetio je da je 2020. godine USAID objavio poziv za projekat "Pravni okvir za filantropiju", a 2021. se krenulo sa kampanjom.

Naveo je i da su se prvo obratili Upravi za indirektno oporezivanje BiH te pohvalio saradnju sa akterima u procesu koja je rezultovala velikim uspjehom, posebno ističući stručnost i profesionalizam Muharema Mašinovića, pomoćnika direktora Sektora za poreze, i Sedina Mešinovića, šefa Odsjeka za reviziju i kontrolu.

"Izmjene u zakonskoj regulativi koje smo napravili ne znače da je posao završen. Radimo na izradi Vodiča za doniranje hrane. Pažljivo ćemo sve pratiti", rekao je Puljić i pozvao javnost da ukoliko ustanovi ili posumnja na bilo kakve malverzacije obavijesti nadležne. 

Istaknuo je i ulogu člana Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića koji je prepoznao važnost inicijative te sa nekoliko svojih kolega političkom mudrošću i vještinom iznio je kroz parlamentarnu proceduru, gdje su u oba doma predložene izmjene usvojene jednoglasno.

Pokretačka snaga filantropije koja je udružila brojne aktere u inicijativu "Niko gladan. Niko sam" osvijetlila je mračnu svakodnevnicu u BiH u kojoj se svakodnevno uništavalo više od 767.000 obroka, dok je istovremeno svaka peta osoba gladna.

Elvir Karalićosnivač i predsjednik humanitarne organizacije Pomozi.ba, objasnio je da je ovo prekretnica kad su u pitanju donacije hrane.

"Proces doniranja hrane sada je pojednostavljen, a mogućnosti zloupotreba svedene na minimum. Javile su nam se mnoge firme koje trenutno nemaju hranu, ali će je imati, tako da računamo na nove donacije. Mali dio hrane iz ovog kamiona će ići u našu kuhinju, a većina u javne kuhinje i organizacije širom BiH. Cilj nam je da Pomozi.ba ne bude uvijek posrednik, već da ojačamo lokalna udruženja koja će poslije distribuirati hranu krajnjim korisnicima", istakao je Karalić.

Izmjene Zakona o PDV-u kojima se donacije hrane pred istekom roka trajanja oslobađaju plaćanja ovog nameta važan su korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv siromaštva i smanjenja bacanja hrane.

Sa današnjeg skupa su upućene poruke nade da će ove izmjene potaknuti i druge filantropski orijentisane kompanije na donacije kako bismo svi zajedno dokazali da možemo kreirati promjene koje dovode do stvarnih i trajnih koristi za naše društvo. Istovremeno, cilj je osigurati da se zakon provodi i da napravimo prohodan, efiksan i transparentan sistem za doniranje hrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti