NEPRAVILNOSTI U RADU

U Vladi RS samo jedan otkaz zbog nedolaska na posao

05.10.2023. 09:09 / Izvor: Nezavisne novine
VLADA RS

U Ministarstvu nema zaposlenih koji su neopravdano izostajali s posla, a da su pri tome redovno primali platu.

Nakon više od deset mjeseci od kada smo pokušali da saznamo gdje su premijer Radovan Višković i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pronašli neradnike u republičkim institucijama, ustanovama i preduzećima, sa Trga Republike dostavljen nam je odgovor da je dosad otkriven samo jedan slučaj u kome je zaposleni u ministarstvima primao platu, a nije dolazio na posao, pišu Nezavisne novine.

Kako su i ranije izvještavale, jedini koji se može "pohvaliti" ovom činjenicom bio je radnik u Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

To je informacija poznata još od početka ove godine, a kako su nam kazali iz ovog ministarstva, nije bilo više neradnika.

"U Ministarstvu je evidentiran jedan slučaj radnika koji nije dolazio na posao. Nakon što je utvrđeno da ne dolazi na posao, istom radniku je prestao radni odnos u Ministarstvu", rečeno je za "Nezavisne novine".

Kada je pokrenuta ova inicijativa od strane premijera i predsjednika i kada se prijetilo objavom imena onih koji su plaćeni za nerad, u centru pažnje bilo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS. 

Tada se spekulisalo da postoji veći broj radnika koji su na ovaj način zloupotrebljavali svoje obaveze, ali je ubrzo to demantovano. Iz resora Selme Čabrić sada poručuju da u Ministarstvu nije bilo slučajeva da su zaposleni, bez opravdanja, izostajali s posla i u tom periodu primali platu. 

"Bilo je nekoliko zaposlenih koji su duži period odsustvovali s posla, ali za to postoji uredna medicinska dokumentacija, jer je riječ o najtežim dijagnozama i malignim oboljenjima, a zakon predviđa isplatu pune plate u takvim slučajevima", rečeno je iz Ministarstva. 

U Ministarstvu nema zaposlenih koji su neopravdano izostajali s posla, a da su pri tome redovno primali platu, glasi odgovor na naša pitanja iz preostalih 14 ministarstava u Vladi RS.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju da su oni još 27. decembra 2022. godine uputili dopise svim javnim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, a čiji je osnivač Republika, kojim traže pismeno izjašnjavanje odgovornih - rukovodilaca o svima koji se vode kao zaposleni, a koji se ne pojavljuju i ne dolaze na svoja radna mjesta. 

"Sve ustanove dostavile su odgovore u kojima je navedeno da u ustanovama nema lica koja su u radnom odnosu, a koja ne dolaze na radna mjesta. Navedene informacije su dostavljene u Kabinet predsjednika Vlade RS", kazali su.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, pored odgovora da nije bilo ovakvih slučajeva i da, "ukoliko bi i došlo do neopravdanog izostajanja lica sa posla, Ministarstvo postupa u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, te ista bez odlaganja sankcioniše".

Sva ministarstva konstatovala su da se uredno sprovode svi zakoni Republike Srpske po ovom osnovu te da se neće dozvoliti nikakve nepravilnosti u radu.

A dok su iz 16 ministarstava u Vladi RS konačno objelodanili da trenutno nemaju neradnika, ostali smo uskraćeni za spisak neradnika u javnim ustanovama i institucijama u Republici Srpskoj.

Podsjećanja radi, iz Vlade RS je početkom 2023. godine saopšteno da je raskinut radni odnos sa više od 20 zaposlenih u institucijama Republike Srpske i javnim preduzećima, a da se provjeravaju na desetine anonimnih prijava.

"Vlada RS je uručila otkaz zaposlenima u preduzećima 'Pošte Srpske', RiTE 'Ugljevik', RiTE 'Gacko', 'Elektrobijeljina', 'Hidroelektrane na Drini' i 'Elektrokrajina' Banjaluka", naveli su tada iz Vlade RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti