Više od 300 turističkih eksperata

U Trebinju održana regionalna konferencija o turizmu "Check in"

09.10.2023. 09:18 / Izvor: Akta.ba
check in

U Trebinju je 5. i 6. oktobra održana regionalna konferencija o turizmu pod nazivom "Check in".

U Trebinju je 5. i 6. oktobra održana regionalna konferencija o turizmu pod nazivom "Check in", kojoj je prisustvovalo više od 300 turističkih eksperata i radnika iz regiona.

Tokom dva konferencijska dana, održano je deset panela i predavanja o aktuelnim temama u oblasti turizma.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da turizam ne smije i ne bi trebalo da ima granice.

"Treba da imamo jednu zajedničku ponudu na prostoru Zapadnog Balkana, nešto što je prepoznatljivo na ovim prostorima, pogotovo za one koji dolaze iz dalekog svijeta. Ono što me raduje jeste raznovrsnost tema na ovoj konferenciji, to su sve aktuelne teme. Jedna od njih je kako da uvedemo povlastice za lokalno stanovništvo, kako da povećamo plate i zadržimo ljude koji rade u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva ali i kako da uvedemo nagrade za one koji uredno izmiruju sve obaveze u ovoj oblasti", naveo je on.

Ćurić je podsjetio da Trebinje tokom godine posjete turisti iz 90 zemalja svijeta.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi RS je istakao da je danas regionalno sjedište turizma Trebinje, Republika Srpska.

"Regionalna konferencija o turizmu ima za cilj dodatno umrežavanje turističkih radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ali i cijelom regionu. To nam garantuje dodatni broj turista, prvenstveno iz zemalja Dalekog Istoka i prekookeanskih zemalja, što će garantovati i veći priliv novca, a samim tim i rast turističke ponude. Cilj nam je, pored ostalog, da u jednom dijelu konferencije govorimo o brendiranju i marketingu turističkih destinacijata, da posebnu pažnju posvetimo obrazovanju turističkih kadrova, a to je tema koju su nam kandidovali ugostiteljski radnici", naveo je ministar trgovine i turizma.

Šulić je istakao da je Trebinje jedan od najznačajnih turističkih brendova u Republici Srpskoj, uz Jahorinu i Banjaluku.

check in

"Ove godine imamo 75 000 noćenja više nego prethodne godine, koja je bila rekordna. Nadamo se da ćemo nastaviti tako i u ovoj postsezoni, da ćemo se dobro spremiti za zimsku sezonu, te da će nam i vremenske prilike ići na ruku. Da ćemo krajem godine i početkom naredne dobro startovati i da ćemo moći planirati da ovaj broj noćenja povećamo sigurno za deset do 15 odsto do kraja 2024. godine", istakao je Šulić

On je naveo da je cilju razvoja turizma veoma važno raditi na poboljšanju infrastrukture u Republici Srpskoj.

"Put preko Foče se mora rekonstruisati. To se defintivno mora rješavati. Znam da je planskim dokumentima i Vlade RS i JP“Putevi RS“ predviđen završetak ovih magistralnih i regionalnih puteva što će omogućiti lakši i brži protok ljudi. Svjestan sam problema u oblasti infrastrukture ali sam svjestan da je u tom domenu dosta i urađeno", rekao je Šulić.

Prvog dana regionalne konferencije o turizmu, održani su i paneli o nedostatku i edukaciji radne snage u turizmu, turističkim centrima kao pokretačima razvoja lokalnih destinacija te događajima kao unapređenju turističke ponude.

Drugog dana, su održni paneli o Trebinju kao dijelu regionalnog turističkog proizvoda, uticaju društvenih mreža i influensera na turizam, kao i predavanja o izazovima i prilikama održivog turističkog proizvoda, digitalnom marketingu te stvaranju promotivnog video sadržaja u turizmu.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je koorganizator konferencije, dok je organizator marketinška agencije MANIA.

Važnost konferencije i rezultata koje će napraviti za ovu industriju su prepoznali i partneri sa čijom podrškom se realizuje, a to su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao generalni pokrovitelj konferencije, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma Srpske i Grad Trebinje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti