pozitivno iznenađenje

U TK-u zadovoljni ljetnom turističkom sezonom, rade i na pripremi zimske

11.10.2023. 08:28 / Izvor: Federalna.ba
turizam

Jedan od najvećih potencijala naše zemlje je turizam, što potvrđuje i statistika.

Jedan od najvećih potencijala naše zemlje je turizam, što potvrđuje i statistika. Primjera radi, u augustu ove godine, u našoj zemlji ostvareno je 223.213 posjeta, što je za 8,2 posto više u odnosu na juli tekuće godine. Gradovi i kantoni iz godine u godinu unapređuju turističku ponudu. Veliki iskorak u ovom pravcu napravio je Tuzlanski kanton.

Najbolja godina kada je u pitanju turizam za BiH bila je 2019. kažu dostupni podaci. Iako su ugostitelji strahovali da, zbog nestabilnog vremena u junu i julu, neće ponovo dostići takve rekordne posjete i rezultate, ova godina je pozitivno iznenađenje.

"S ponosom možemo reći da smo te brojke ne samo dostigli nego i prevazišli s brojem dolazaka turista 12,6% i s brojem noćenja 16,9%", ističe Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za turizam i trgovinu TK-a.

Najveći potencijal koji doprinosi razvoju turizma na području Tuzlanskog kantona su Panonska jezera. Posljednjih 20 godina osim tri slana jezera koja privlače pažnju ne samo građana Bosne i Hercegovine nego i posjetilaca iz regiona, ono u čemu se može uživati su arheološki muzej na otvorenom, kao i kulturne i zabavne manifestacije za sve generacije.

"Sumirajući ovogodišnju sezonu možemo reći da je bila jako uspješna, s obzirom na to da je Panoniku posjetilo preko 360.000 ljudi, što je preko 90% našeg plana za ovu godinu", navodi Maid Porobić, direktor JKP Panonika Tuzla.

Panonska jezera su nešto što drugi gradovi u BiH nemaju, ističu naši sagovornici. Zbog toga se  kontinuirano ulagaže u njegov razvoj.

"Drugi nemaju slana jezera u centru grada, nemaju možda tako lijepe planine kao što je Konjuh, Stari grad u Srebreniku, Gradačačku kulu. Stvar je umrežavanja i ljudi koji se bave turizmom - da znaju iskoristiti te prednosti koje su nama u rukama", dodaje Porobić.

Važno je spomenuti da turistička ponuda Tuzlanskog kantona nije završena s ljetom. Već se aktivno radi na pripremama za dolazak zime, što znači da će se broj posjeta turista do kraja godine još povećati.

"Ima dosta dešavanja i manifestacija i u jesenjem periodu, a imamo i zimsku turističku sezonu", napominje Huremović.

Imajući u vidu da je Tuzla u prošlosti bila industrijsko-rudarski grad, ovo su pokazatelji da se uz jasan cilj i volju, može napredovati i u oblastima koje su nekada djelovale nedostižne. Građani vole i cijene domaći turizam, a ulaganjem će ovaj kraj, zasigurno, iz godine u godinu biti sve prepoznatljiviji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti