IZJAVILA NAČELNICA RUNIĆ

Spalionica guma u Bosanskom Grahovu bila bi proizvođač smrti

14.10.2023. 10:50 / Izvor: SRNA
SPALIONICA GUMA

Otvaranje spalionice guma u Bosanskom Grahovu nanijelo bi ogromnu štetu i Drvaru.

Otvaranje spalionice guma u Bosanskom Grahovu nanijelo bi ogromnu štetu i Drvaru, a stanovništvo strahuje da se ciglana ne pretvori u prozvođača smrti, kancerogenih i drugih oboljenja, izjavila je Srni načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Runićeva je upitala zašto se u ciglani ne proizvodi cigla, zbog čega je privatizovana, zašto se ne stvara dohodak i ne zapošljava lokalno stanovništvo već se nastoji otežati već težak život povratnika Grahovu, kao i Drvaru?

"Nakon rata je ostala samo priroda i nastojaćemo se izboriti da je sačuvamo onakvu kakva jeste, čista i nezagađena i na njoj ćemo graditi budućnost kroz turizam. Nećemo dozvoliti da budemo deponija otpada, kao što su neki već pokušali uvozom otpada u julu 2020. godine", naglasila je Runićeva.

Ona je ocijenila da će, ukoliko nadležna ministarstva izdaju dozvolu za pogon u kojem će se spaljivati gume, to izazvati prirodnu katastrofu.

"To će pokazati i da rade protiv interesa građana i opštine, kao što su to učinili ekspresnom dozvolom za uvoz nelegalnog otpada 2020. godine, dok opština Drvar dozvolu za sanaciju deponije čeka gotovo dvije godine", objasnila je Runićeva, prenosi Srna.

Specijalista sanitarne hemije Milka Vidović rekla je ranije da bi spalionica guma u Bosanskom Grahovu izazvala velike probleme jer proces pirolize auto-guma ima brojne negativne posljedice po zdravlje, utiče na reproduktivne organe, sadrži kancerogene materije.

Milorad Madžarić, direktor ciglane "Brik" u Bosanskom Grahovu, u kojoj namjeravaju pokrenuti postrojenje za tretiranje otpadnih guma, rekao je da će postrojenje biti pokrenuto kada dobiju određene dozvole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti