UDAR NA DŽEPOVE

Stižu nova poskupljenja sa novom zimom: Da li je na redu struja?

18.10.2023. 08:06 / Izvor: BHRT
struja

Dolaskom jeseni i predstojećom zimom stižu i nova poskupljenja za građane Bosne i Hercegovine.

Dolaskom jeseni i predstojećom zimom stižu i nova poskupljenja za građane Bosne i Hercegovine. Ovakve informacije sve manje iznenađuju, a građani se dovijaju kako bi preživjeli novi talas poskupljenja. Višemilionski gubici Elektroprivrede BiH mogli bi dovesti do skuplje struje. Da li će cijene energenata porasti i kakva nas zima očekuje?

Najavljena poskupljenja energenata uz sva ostala sve češća poskupljenja tokom cijele godine zasigurno će predstavljati novi udar na džepove građana.

Trend negativnog poslovanja Elektroprivrede BiH koji se ogleda kroz višemilionske gubitke koji bi do kraja godine mogli biti veći od 80 miliona maraka mogli bi značajno uticati na cijenu električne energije. 

"Šta će to značiti ne samo za cijenu električne energije, šta će to značiti i za rudnike i rudare vidjet ćemo. U svakom slučaju trenutno imamo ovu cijenu koju imamo koja je više nekakvog socijalnog karaktera koja je iz tog aspekta držana zbog naših građana i zbog recesije, zbog inflacije koju imamo. I ako dođe do povećanja o tome ćemo morati dobro raspraviti", kaže premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Ni prognoze struke nisu optimistične. Zbog trenutnih globalnih zbivanja i inflacije poskupljenje energenata je sve izvjesnije.

"Očekujem svaki dan da dođu nove cijene i električne energije i plina upravo zbog poremećenih tokova kako u BiH tako i više u našem okruženju odakle nabavljamo plin, pogotovo sada nakon sukoba na Bliskom Istoku sve će više biti prelomljeni i pokidani lanci snabdijevanja što će rezultirati poskupljenjem svih onih energenata, proizvoda i usluga koje imamo", smatra Željko Šain sa Ekonomskog fakulteta UNSA.

Za građane u Republici Srpskoj poskupljenja struje neće biti.

"Nema poskupljenja (poskupljenja struje?) u 2024. godini, ova godina je već prošla", kaže premijer RS Radovan Višković.

Dok građani čekaju koliko će i hoće li skuplje platiti račun za struju ili plin iz Federalne vlade poručuju da će vođeni prethodnim iskustvom zaštititi najugroženije kategorije stanovništva za koje se cijene neće mijenjati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti