Do kraja 2027.

Predložen produžetak roka za završetak procesa konsolidacije privrednih društava

18.10.2023. 12:17 / Izvor: Fena
vlada fbih

U Federaciji Bosne i Hercegovine predložene su izmjene i jedna dopuna Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava.

U Federaciji Bosne i Hercegovine predložene su izmjene i jedna dopuna Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava s ciljem produženja roka preduzećima za okončanje odobrenog postupka konsolidacije, kao i zbog davanja mogućnosti drugim preduzećima s poslovnim teškoćama da podnose zahtjeve za konsolidaciju.

Za prvu kategoriju je predložen novi rok do kraja 2027. godine budući da sadašnji ističe sa završetkom 2023., a drugoj grupi, za podnošenje zahtjeva za konsolidaciju, predloženi rok je do kraja juna 2026.

Predviđena je još jedna promjena u odnosu na važeći zakon a nalagala bi da zahtjeve za odobravanje postupka finansijske konsolidacije mogu podnositi i društva čija je osnovna djelatnost eksploatacija mineralnih sirovina.

Federalna vlada, kao službeni predlagač izmjena Zakona, navodi da promjene ne bi bile kompleksne, pa je predložila da ih Parlament razmotri po skraćenom postupku.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta, čija sjednica je sazvana za 26. oktobar, najavio je tu tačku u samom vrhu iniciranog dnevnog reda.

Ako odobri novopredloženi zakon većinom glasova, potrebna je i podrška Doma naroda da bi mogao stupiti na snagu.

Budući da je još važeći zakon temporalnog karaktera, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je od maja do jula ove godine dobilo više upita i inicijativa za promjene.

Prema obrazložnju iz Vlade FBiH, inicijative su dostavila privredna društva: "BlNAS" d.d. Bugojno,  Konfekcija "BORAC" d.d. Travnik, "ALUMINlJ" d.d. Mostar, "BNT TMiH" d.d. Novi Travnik i "AGROKOMERC" d.d. Velika Kladuša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti