Vatrogascima u BiH uručena specijalizirana oprema za gašenje požara

19.10.2023. 14:05 / Izvor: Fena
vatrogasci

Projekt finansira Evropska unija, a vrijednost donirane opreme je preko 82 hiljade maraka.

Obuka i interventna vježba za pripadnike vatrogasnih jedinica iz BiH i Crne Gore održana je u okviru projekta "Zajednički odgovor" u Parku prirode Hutovo blato, a tom prilikom uručena je i specijalizovana oprema za vatrogasne službe iz Čapljine, Stoca i Ravnog.

Projekt finansira Evropska unija, a vrijednost donirane opreme je preko 82 hiljade maraka.

Direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK Eugen Ćubela istaknuo je da se radilo na nadogradnji i jačanju kapaciteta s fokusom na protokole, mjere i nadležnosti u zaštićenim područjima.

"Kroz projekt prekogranične saradnje 'Zajednički odgovor' uspostavili smo saradnju u oblasti civilne zaštite i spašavanja generalno, a vatrogasnim jedinicama u BiH ovom prilikom su dodijeljena značajna sredstva u opremi koja će omogućiti bolje i efikasnije intervencije na terenu", kazao je Ćubela.

vatrogasci

Podsjetio je da su u okviru ovog projekta, u aprilu ove godine organizovane obuke za nove članove dobrovoljnih vatrogasnih društava, gdje je učešće uzelo 10 društva, od čega sedam iz BiH i tri iz Crne Gore.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić kazao je kako će u sklopu ovog projekta svih devet općina i gradova u HNK dobiti nešto od opreme koja im je potrebna te da su ove tri općine, Čapljina, Stolac i Ravno, dobile naprtnjače za gašenje na terenu, crijeva, pumpe za vodu, te metle za gašenje požara na nepristupačnom terenu.

Zapovjednik PVP Čapljina Mate Jurković naglasio je kako problem kod gašenja požara u Hutovom blatu predstavlja to što je onemogućen prilaz vatrogasnim vozilima.

"Moramo tražiti alternative da bi ugasili požar u parku prirode, a te alternative su pumpe i čamci. U doniranoj opremi su i dvije pumpe koje će nam puno značiti u obavljanju posla", istakao je Jurković.

Riječi pohvale za projekt uputio je i Mirko Cicmil, komandir Službe zaštite i spašavanja opštine Plužine iz Crne Gore koji je kazao kako su sklopili ne samo saradnju, nego i prijateljstvo te da su naučili dosta novih i bitnih stvari za njihov svakodnevni posao.

Projekt "Zajednički odgovor'' radi na unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH - CG, te fleksibilnosti sistema da odgovori na nove izazove kroz jačanje kapaciteta lokalnih službi i unapređenje prekogranične saradnje.

Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost je preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija je počela 1. jula 2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK u saradnji s partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti