Lokalne zajednice dale milione Civilnoj zaštiti, nisu dobile ni marku povrata

23.10.2023. 08:21 / Izvor: Nezavisne novine
zakon

Po trenutnom zakonu, raspored prikupljenih sredstava po ovom osnovu se vrši na način da 40 posto ide na račun Republičke uprave civilne zaštite.

Od donošenja novog Zakona o zaštiti od požara Republike Srpske krajem 2019. godine pa do danas Uprava civilne zaštite Republike Srpske nije vratila nijednu marku lokalnim zajednicama u RS, iako su od njih, kako kažu sagovornici, dobili milione.

Pažnju na to skrenuo je Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora, koji je za "Nezavisne novine" istakao da je lokalna zajednica na čijem je čelu uredno tokom prethodne tri i po godine izmirila obaveze ka Civilnoj zaštiti, a da od njih nije dobila ništa, te će sada tražiti izmjene zakona.

"Mi smo uplatili tokom zadnje tri i po godine 441.408 KM Republičkoj upravi civilne zaštite, a nisu nam vratili ni marku. Tražiću izmjenu zakona, odnosno da od 10 do 20 odsto ide Civilnoj zaštiti, a 80 posto jedinici lokalne samouprave", rekao je Tomaš, dodajući da prema trenutnom zakonu privredna društva i druga pravna lica koja na teritoriji RS obavljaju djelatnost moraju uplatiti naknadu u visini od 0,03 posto.

Inače, ranije je visina naknade iznosila 0,04 posto, a sredstva su uplaćivana Vatrogasnom savezu Republike Srpske, koji je, prema riječima Tomaša, taj novac vraćao lokalnim zajednicama kroz nabavku opreme.

Prema podacima koje nam je ustupio Tomaš, Prnjavor je od 2006. do 2020. godine Vatrogasnom savezu RS uplatio više od 1,3 miliona KM, dok je tokom istog perioda ovoj zajednici vraćeno nešto više od milion maraka od ovog saveza.

Po trenutnom zakonu, raspored prikupljenih sredstava po ovom osnovu se vrši na način da 40 posto ide na račun Republičke uprave civilne zaštite i da isključivo služe za opremanje i obuku vatrogasnospasilačkih jedinica RS, dok 60 posto ide na račun budžeta jedinice lokalne samouprave i služe za realizaciju projekata tehničkog opremanja vatrogasnospasilačkih jedinica lokalnih samouprava i izgradnju objekata za njihove potrebe.

Gradonačelnik Prnjavora ističe da je Civilna uprava trošila sredstva za namjene koje nisu produktivne na terenu te je to razlog zbog čega traže izmjene.

"Da su oni iskoristili sredstva da nabave opremu za nerazvijene lokalne zajednice ili da su nama vraćali novac, mi se ne bismo bunili. S obzirom na to da smatram da su sredstva trošili za namjene koje nisu produktivne na terenu, tražim izmjenu i da našim sredstvima mi raspolažemo", rekao je Tomaš dodajući da ako prođe inicijativa neće tražiti od Civilne zaštite da ubuduće nabavlja opremu za lokalne samouprave, već da tih 20 posto sredstava koriste za njihovo funkcionisanje.

Kako ističe, s inicijativom će ići prema resornom ministarstvu, a vjeruje da će imati podršku i drugih lokalnih zajednica, posebno manjih i nerazvijenih jer novac ne dobijaju ni druge zajednice.

Takođe, Tomaš je najavio da će tražiti da se u novom zakonu naznači da se sredstva ne moraju usmjeravati samo za nabavku vatrogasnih vozila, već da se od tog novca mogu nabaviti i vozila za druge hitne službe ili vozila koja bi se mogla pokloniti drugim lokalnim zajednicama.

Da se o ovome već razgovaralo i na sjednicama Predsjedništva Saveza i da je to inicijativa o kojoj je već razgovarao sa gradonačelnikom Tomašem potvrdio je za "Nezavisne novine" Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

"Sama inicijativa Tomaša je dio zajedničke procjene svih članova predsjedništva lokalnih zajednica. Mi ćemo sada tražiti da se taj član zakona izmijeni i da se umjesto dosadašnjih 60 posto vraća najmanje 80 posto lokalnim zajednicama", rekao je Ćosić, dodajući da su podržali ranije izmjene zakona, računajući da će im biti vraćen novac, međutim, kako ističe, to se nije desilo.

Prema njegovim riječima, pomenuta sredstva su značajna za svaku zajednicu bez obzira na njenu veličinu, a postojao je i prijedlog da se prvo nabavi oprema za lokalne zajednice koje su podložne požarima, kao što su mjesta u Hercegovini.

"Ta inicijativa će definitivno naići na podršku svih načelnika opština, kako onih koji sjede u Predsjedništvu Saveza, tako i onih predstavnika opština koje su članice Saveza", rekao je Ćosić za "Nezavisne novine" ističući da se nada da će inicijativu podržati i narodni poslanici u parlamentu Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva navodi da je cifra sredstava uplaćenih Civilnoj zaštiti višemilionska, a za samo tri godine grad na čijem je čelu oštećen je za oko dva miliona maraka, odnosno iznos koji bi bio usmjeren za nabavku vatrogasne opreme.

I Ćosić je za proširenje namjene utroška sredstava, ali u oblasti civilne zaštite, kao što je nabavka opreme koja može zaštititi od poplava ili od određene vrste zemljotresa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti