REAGOVAO I KONAKOVIĆ

Oglasilo se Udruženje iz Srebrenice o navodima da su dobili novac iz KS

23.10.2023. 11:27 / Izvor: Radiosarajevo.ba
dobro

Udruženje se oglasilo, kako kažu, "s ciljem istinitog informiranja javnosti, demantiranja iznesenih laži i razotkrivanja brutalnih spinova".

SDA, Demokratska fronta i Stranka za BiH optužile su predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića (NiP) da je dodijelio sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo Udruženju "Argentarija" iz Srebrenice koje su navodno osnovali članovi Naroda i pravde.

Udruženje se oglasilo, kako kažu, "s ciljem istinitog informiranja javnosti, demantiranja iznesenih laži i razotkrivanja brutalnih spinova".

"Na početku, želimo podsjetiti javnost da su rezultati ranije višedecenijske "politike finansiranja" humanitarnih projekata u Srebrenici od strane današnjih političkih moralista katastrofalne i posljedice se, nažalost, vide golim okom. Povratnika u Srebrenicu sve je manje. Srebrenica je i kroz dugogodišnju zloupotrebu pomoći i poticaja po ko zna koji put prodana. O tome će Srebreničani, kojima donedavno dominantna politika nije uspjela saviti kičmu, progovoriti uskoro i detaljno – ali da zadržimo fokus na temi koju ste sami otvorili. Prije svega, brutalno ste slagali da je naše Udruženje dobilo 57.000 KM i od premijera KS Nihada Uka. Nismo dobili niti jednu marku, na tom pozivu nismo prošli i uvažavamo procjenu Komisije koja je dala sredstva drugim aplikantima, vjerujući u nepristrasan rad institucija Kantona Sarajevo. Napuhivanje cifre vjerovatno vam je bilo potrebno da budete uvjerljiviji u svojim neistinama. Imamo pitanje za vas. Zašto prešućujete da su sredstva iz Kantona Sarajevo po istim pozivima dobila i udruženja "Moja adresa Srebrenica" i "Naše sjećanje", čiji su osnivači i rukovodioci viskopozicionirani funkcioneri SDA? Pa i Udruženja REDITUS i U.Ž.P. "Podrinjka" Srebrenica, koje također predvode lokalni stranački čelnici i aktivisti", rekli su.

Ističu da je u Srebrenici društveni i stranački aktivizam isprepleten.

"Nije nas puno ostalo u Srebrenici, a nakon svih dosadašnjih izdaja i razočarenja sve je manje onih koji su spremni na društveno-politički aktivizam. Mi ne dižemo hajku na Kanton Sarajevo zašto su sredstva dodijeljena udruženjima koje su osnovali i koje vode čelnici SDA. Građane Srebrenice na gledamo kroz dnevno-političke naočale. Dizat ćemo glas onda kada primjetimo da se ta sredstva netransparentno i nenamjenski troše i kada uvidimo korupciju. Srebrenicu i naše tragedije pokušali ste privatizirati. Taj pokušaj privatizacije je Srebrenicu društveno raslojio i razorio. Ta praksa, da samo jedna stranka može upravljati svim procesima u Srebrenici, i to izuzetno loše, zaustavljena je. I to najviše smeta vama i vašim satelitima. Svaki projekat koji je u interesu povratnika i građana za nas je dobro došao, ma ko ga provodio. Važno je da se sredstva troše zakonito, odgovorno, namjenski, i da dolaze do krajnjih korisnika. Naši su projekti vidljivi, mi odgovaramo za svaku dodijeljenu marku iz KS i naše realizirane projekte, možete li vi za svoje koje ste ranije dodjeljivali", pitali su.

Poručuju da njihov aktivizam neće ugušiti.

"Nemamo straha od vaših prozivki jer nemamo oraha u džepovima. Vi, za početak, preberite svoje džepove. Mi nastavljamo raditi u interesu Srebrenice i njenih građana. Javnost će kao i do sada biti obaviještena o svakom realiziranom projektu i dodjeli pomoći povratnicima, pa se sve zainteresirane strane mogu na licu mjesta uvjeriti o namjenskom utrošku. Voljeli bismo vidjeti takav pristup i od druge strane. Pozivamo, ako ste zainteresirani, da se formira nezavisna komisija za provjeru finansijske pomoći Srebrenici od rata do danas, koja će sve detaljno istražiti i prezentirati sudbinu novca namijenjenog Srebrenici. Nama takav pristup odgovara i spremni smo pružiti podršku takvom procesu. Vi recite šta hoćete i koji vam način odgovara, a mi smo tu, ne idemo nikud iz Srebrenice, ne bježimo od odgovornosti i predloženi pristup nam je garancija da zauvijek zaustavimo svaku vrstu zloupotrebe. Na kraju, želimo naglasiti da se posljednjih godina politika Kantona Sarajevo prema Srebrenici drastično promijenila, javni pozivi za projekte su transparentni, izbor je komisijski i nepristrasan, javno se objavljuju dobitnici grantova, izdvajaju se značajnija sredstva, a prisustvo predstavnika institucija KS u Srebrenici mimo 11. jula mnogo je češće. Uskoro očekujemo i otvaranje Ureda KS u Srebrenici. Možda je baš ta nova politika prema Srebrenici i glavni uzrok predmetne hajke", stoji u pismu Udruženja ARGENTARIJA iz Srebrenice.

O svemu se oglasio i predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

"Još jednom do kraja demaskira sve laži SDFA i SBiH (koji ozbiljno prijeti da prestigne DF u slijepom praćenju i zaštiti interesa SDA). Ne libi se ovaj trojac ponovo Srebrenicu koristiti kao poligon za svoje laži. Pet godina od kad postoji Narod i Pravda nisu NIKAD OTKRILI NIJEDNU MARKU SREDSTAVA KOJA JE NEZAKONITO POTROŠENA, a koju su na konkursima ili diskrecionim pravom dodijelili kadrovi NiP-a. Nisu jer tako nešto ne postoji. Svaku smo marku javno objavili i do kraja pratili utrošak. U svojim su saopštenjima, priznajući da je Skaka nezakonito postupao, ovaj proces pokušali izjednačiti sa njegovim odlukama, sa rasvjetom koju je doveo pred svoju vikendicu u Trnovu parama Grada i mnogim drugim. Osim priznanja da je Skaka radio nezakonito, sve drugo u tekstu je notorna, lako provjerljiva laž", napisao je Konaković.

Kaže da se napadaju njihova imenovanja prije nego što su ljudi dobili priliku da rade.

"Napadaju sve planove prije realizacije, sve projekte prije implementacije. Rade to jer je to jedino što znaju, laž, podvala, prevara. Rade to kroz medije koje su kupili našim, javnim novcem. Jesu djelimično zatrovali medijsku scenu, jesu lažima ubijedili dio društva, al’ sve to polako jenjava jer se njihova budžetska moć polako gasi. I ovi će projekti u povratničkim mjestima još jednom pokazati naše suštinske razlike. Ono što mene fascinira jeste činjenica da ovi zuhrići, efendići, mešalići, begići, bandići i ostali pomoćni jurišnici, sa više strasti brane ovaj koruptivni koncept od jurišnika iz SDA. Nisu oni rame uz rame sa novalićima, hodžama, budnjama, solacima, oni su korak ispred. Grlatiji, radikalniji, bezobrazniji. Pred izbore će opet pokušati distancu od SDA, al’ u to realno više niko ne može povjerovati", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti