GODINAMA ČEKAJU ISPLATU

Hoće li bivšim uposlenicima EUFOR-a i NATO-a u BiH biti isplaćena dugovanja?

24.10.2023. 07:47 / Izvor: BHRT
plate

Bivši radnici EUFOR-ovih i NATO-vih misija širom BiH ponovo traže svoja prava - uplate za radni staž i doprinose.

Protesti bivših uposlenika EUFOR-ovih i mirovnih snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini, održani su pred bazom NATO-a u Butmiru. Bivši radnici kažu da godinama čekaju isplatu po odštetnim zahtjevima iz radno-pravnog odnosa.

Bivši radnici EUFOR-ovih i NATO-vih misija širom BiH ponovo traže svoja prava - uplate za radni staž i doprinose. Tu su i naknade za regres i topli obrok. a

"Dvanaest godina niko ništa nije uradio, a zahtjeve imamo za radni staž, imali smo zahtjeve za prevoz, topli obrok, to su nam sve odbili, samo su pristali da nam plate radni staž. Pošto taj radni staž nikad nije došao na red, borimo se za to", rekla je Rahima Mahmutović, bivša uposlenica.

"Mi smo dobili otpremninu, to je jedino. Svi sad pričaju da smo mi imali dobre plate, s tim da smo se morali sami snalaziti za prevoz, te plate baš i nisu bile tako dobre", kazala je Rabija Čapljin, bivša uposlenica,

Osim potraživanja, razočarani radnici ističu da potrebnu podršku nisu dobili ni od vlasti, a svake godine ih je sve manje pa neki od njih ne uspiju dočekati svoja prava. 

"Nemamo podrške ni od lokalne zajednice, ni od lokalnih vlasti, niti koga zanima taj naš problem, tako da mi imamo 100 posto ignorisanje sa svih strana", kaže Dragana Damjanić, bivša uposlenica.

Prema navodima advokata, iako su odlukom arbitražnog suda dobili presudu u svoju korist, potraživanja su i dalje mrtvo slovo na papiru.

"Godinu i pol tražimo odgovore na jedno desetak ključnih pitanja, do danas evo nismo dobili, ignorišu nas u potpunosti. Naš zajednički zahtjev je sastanak sa komandantima EUFORA i NATO-a", rekao je Avdo Salihbegović, odvjetnik.

Iz NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a ističu da čine sve što je u njihovoj moći da riješe ove stare zahtjeve:

"Riješili smo 90 posto zahtjeva koje su podnijeli naši bivši i sadašnji uposlenici. Ostale zahtjeve direktno mogu rješavati samo zemlje kod kojih su dati pojedinci bili uposleni. Bez obzira na to, komandanti NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a redovno postavljaju pitanje ovih zahtjeva ambasadorima i delegacijama zemalja koje su učestvovale u misiji, apelujući na njih da što prije provedu konačne i obavezujuće odluke Arbitražnog tribunala", rekli su.

Pravni zastupnik radnika ističe da glavni štab EUFOR-a i NATO-a odgovornost prebacuje na nižerangirane oficire koji nemaju dovoljno volje, ali ni ovlaštenja da se riješi ovaj problem. Sastanak obje strane koji bi riješio ovaj problem najavljen je u naredne dvije sedmice. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti