POTPISANI UGOVORI

Za finansiranje projekata iz oblasti zdravstva iz budžeta BPK 40.000 KM

26.10.2023. 07:43 / Izvor: Fena
bpk

Radi se o pet veoma značajnih projekata za poboljšanje kvaliteta rada Zavoda.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Senad Čeljo je sa direktorima Zavoda za javno zdravstvo BPK Medinom Bičo te Doma zdravlja Prača Medom Žigovićem potpisao ugovore o finansiranju projekata u oblasti zdravstva.

Posredstvom javnog poziva, ovim ustanovama za realizaciju šest projekata dodijeljeno je 40.000 KM.

Zavodu za javno zdravstvo BPK odobreno je 35.000 KM za realizaciju projekata "Uspostava sistema upravljanja kvalitetom laboratorije za sanitarnu mikrobilogiju prema standardima ISO 17025", "Nabavka vakcina za sezonsku gripu“, „Promocija zdravlja“, „Analiza zdravstvenog stanja stanovništva i zdravstvene zaštite na području BPK Goražde za 2023. godinu“ te „Nadzor nad provedbom obvavezne imunizacije na području  kantona za 2023.godinu“

"Radi se o pet veoma značajnih projekata za poboljšanje kvaliteta rada Zavoda. Mi smo veoma zadovoljni s obzirom na to da svake godine imamo značajna sredstva od resornog ministarstva, da bi se unaprijedio kvalitet pružanja zdravstvenih usluga labaratorija već duži period vrši mikrobiološke analize uzoraka vode i hrane, ali nismo još uspjeli da se akreditujemo po ISO standardu 17025 što nam je obaveza. Dosta toga je urađeno ali sa ovim iznosom mi ove godine možemo uputiti zahtjev prema Bati za ovu akreditaciju", kazala je direktorica JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde Medina Bičo.

Domu zdravlja „Prača“ u općini Pale u FBiH izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM za realizaciju projekta „Proširenje obima i kvaliteta, te vrste laboratorijskih usluga“.

"To će doprinijeti povećanju obima i kvaliteta zdravstvenih usluga posebno u laboratoriji koja je značajna za uspostavljanje dijagnoza doktorima, kao i da pacijenti ne moraju odlaziti u druge zdravstvene ustanove radi pružanja tih usluga. Mi posjedujemo određenu opremu koja će sada biti proširena i pružat će dodatne laboratorijske usluge", kazao je direktor JU „Dom zdravlja Prača“ Medo Žigović.

Resorni ministar Senad Čeljo podsjetio je da je riječ o drugom javnom pozivu u segmentu tekućih transfera za zdravstvo.

"Već smo imali dodjelu sredstava za neke od djelatnosti poput nabavke HPV vakcine, zatim za njenu promociju, u toku je i skrining za HPV sa Domom zdravlja Goražde.  Preostala su sredstva u iznosu od 24.000KM za nabavku vakcine protiv HPV virusa koja smo bili doznačili Zavodu, ali nije se mogla izvršiti nabavka pa smo tu količinu vakcina obezbijedili preko Kantona Sarajevo. Dio ćemo dobiti od Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, tako da ćemo biti u prilici obezbijediti veći broj vakcina nego što smo planirali. Sredstva su vraćena na budžet tako da ćemo imati mogućnost ponovo raspisati javni poziv za dodjelu tih sredstava koja smo uštedili", kazao je ministar Čeljo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti