75 godina Centrotransa

Safudin Čengić: Brojne generacije su dale sve od sebe za uspjeh ove kompanije

26.10.2023. 13:44 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Centrotrans obilježava jubilarnih 75 godina rada i 60 godina djelovanja pod ovim imenom.

Kompanija Centrotrans obilježava jubilarnih 75 godina rada i 60 godina djelovanja pod ovim imenom. 

Svi postignuti uspjesi u ovoj, ali i prehodnih godina, rezultat su predanog rada svih uposlenih i jasne vizije menadžmenta, istaknuto je na današnjoj press konferenciji koju je kompanija organizovala povodom ovog velikog jubileja. 

Safudin Čengić, predsjednik uprave Centrotransa kazao je da su ovo ozbiljne godine koje u sebi nose bogato iskustvo, obilježene laganim ali i trnovitim putem koji je kompanija morala preći da bi postala i do danas ostala lider u cestovnom prijevozu putnika u Bosni i Hercegovini. 

"75 godina u životu je puno, ali za jednu kompaniju je itekako puno. Brojne generacije naših radnika su dale sve od sebe da imamo ovakvu kompaniju i da Centrotrans bude kakav je danas. U tom periodu smo prošli kroz teška vremena i samo zahvaljujući odanim i kvalitetnim zaposlenicima smo uspjeli da sve ono što je bilo prepreka prevaziđemo i da nastavimo još jači i kvalitetniji", kazao je on.

GUBICI I OBNOVA

Podsjetio je na rad kompanije tokom rata u BiH, kada se Centrotrans susreo s najvećim izazovima do tada. Gubitak radnika, uništeni autobusi, ali zahvaljujući menadžmentu i uposlenicima uspjeli su i to da savladaju.

"Prošli rat je ovu firmu u cjelosti devastirao. Izgubili smo vrijedne radnike, 50 ih je u ratu poginulo, a 176 ranjeno. U tom periodu izgubili smo više od 250 autobusa. Međutim, i to smo uspjeli prevazići i krajem 1994. godine počela je obnova kompanije kupovinom prvih 6 autobusa. Od završetka rata do danas kupili smo 600 autobusa", rekao je Čengić.

Izazovno je bilo i vrijeme poslije rata. 2008. godine zadesila ih je ekonomska kriza, ali su i to uspješno prevazišli.

"Imali smo i pitanje privatizacije – ko i kako će kupiti Centrotrans, jer loše iskustvo u bh. društvu govori da se kompanije kupuju, a radnici otpuštaju. Mi smo bili primjer kako radnici mogu kupiti firmu i nastaviti raditi na onome što su generacije stvarale", kazao je Čengić.

Osvrnuo se i na period Covid pandemije koji se najnegativnije odrazio na djelatnost saobraćaja, ali i turizma kojim se Centrotrans također bavi. 

Posljednje dvije godine opet se susreću s ekonomskom krizom koju je uzrokovao rat u Ukrajini, te rast cijena goriva koji je svakako uticao na poslovanje kompanije.

miniautobusi

 

"Ipak, mogu reći da je nama Corona pomogla jer smo preispitali sebe. Koliko smo dobro organizovani, koliko smo posvećeni poslu i šta je to što može uticati negativno na naše poslovanje. Upravo to smo uspjeli pretvorili u naš uspjeh jer su posljednje tri godine naše najuspješnije godine poslovanja. Kupili smo 93 autobusa i investirali preko 16 miliona KM u nabavku istih. To je doprinijelo tome da imamo zadovoljne putnike, a radnici se trude da budu tačni i ljubazni u obavljaju svog posla", navodi predsjednik Uprave. 

Nabavka novih autobusa strateški je cilj Centrotransa, koji do 2024. godine planira potpuno obnoviti vozni park koji održava minibuske linije. 

SAMI BRINEMO O KADRU 

Čengić je govorio i o brizi radnika, te o planovima kompanije.

Kako bi preduprijedili odlazak kvalifikovanih vozača, Centrotrans je osnovao edukacijski centar jer bez kvalitetnih i educiranih uposlenika, nema kvalitetnog poslovanja.  

"Mi smo posvećenim našim kadrovima i činimo sve da poboljšamo uslove rada, ali i primanja. Ponosno izjavljujem da smo daleko od prosjeka u Kantonu i Federaciji BiH. Naša prosječna primanja naših uposlenika prelaze 2000 KM, ali i dalje smatramo da to nije dovoljno. Naš cilj je da uposlenici ostvaruju primanja do 3000 KM i da time zaustavimo odliv radnika iz Bosne i Hercegovine, a time i iz naše kompanije".

U Centrotrans edukacionom centru je periodu od 2018. godine do septembra 2023. godine educirano i prekvalificirano 250 osoba koje su imale neko drugo zanimanje, a danas su vozači.

"Dakle, sami brinemo o tome kako proizvesti kadar koji nam je potreban i zbog toga nismo imali značajniji udar u smislu nedostatka vozača za poslove koje obavljamo", naglasio je Čengić. 

ŽELIMO DA GRAS BUDE USPJEŠNA FIRMA 

Ulaskom u javni prijevoz Kantona Sarajevo 2013. godine, kako je istaknuto, uspjeli su dići saobraćaj na jedan viši nivo nego što je do tada bio.

Tokom trajanja obnove tramvajske pruge uloga Centrotransa je bila da nadomjesti obustavu tramvajskog saobraćaja. "Iako sam i ja bio skeptik, mi smo taj posao odradili na najbolji način i zato imamo zahvale i od građana i od kantonalnih institucija", ističe Čengić.

monografija

 

S obzirom na ostvareni uspjeh, Čengić je govorio i o tome da li planiraju širiti svoje poslovanje u javnom prijevozu Kantona Sarajevo.

"U Upravi često razgovaramo o tome koliko kvalitetno obavljamo posao. Naša procjena je da bez većeg broja kadrova, ne možemo odgovoriti eventualnom širenju. Ne želimo kvariti ono što smo godinama stvarali, a to je da smo kvalitetan prijevoznik koji vodi računa o svojim korisnicima-putnicima", podcrtao je Čengić.

Pored toga, smatra da je gradu Sarajevu neophodno KJKP Gras. "To je firma koja ima više od 120 godina rada. Kao što smo se mi 'resetovali', mislim da i oni moraju početi razmišljati na drugačiji način i iskreno bih volio da Gras bude itekako uspješna i kvalitetna firma za onaj posao koji oni održavaju", zaključio je.

MONOGRAFIJA – 75 GODINA NA TRONU

U svojoj dugoj historiji, Centrotrans je realizovao značajne projekte, a lista je uistinu velika. Da bi sve njih sačuvao od zaborava, uprava Centrotransa je odlučila izdati monografiju naziva "Centrotrans 75 godina na tronu". 

Njome žele sačuvati od zaborava sve one koji su radili ili upravljali Centrotransom od njegovih početaka do danas. Ona će biti svjedočanstvo vremena i društvenih prilika u kojima je djelovao i djeluje Centrotrans. 

Monografiju je radio novinar, publicista i književnik Ruždija Adžović. 

"U monografiji se nalazi 23 poglavlja. Potrudio sam se da u monografiji bude i nekih pikanterija kako bi bila zanimljivija za čitanje. Ovdje zaista ima šta da se pročita", rekao je Adžović.

DRUŽENJE S RADNICIMA I ZAHVALNICE MEDIJIMA

Povodom obilježavanja 75 godina postojanja i uspješnog rada, kompanija Centrotrans je na Autobazi u Sarajevu organizovala je prošle sedmice Dan Centrotransa, tradicionalno druženje za svoje uposlenike, penzionere i prijatelje. Kako su naveli iz ove kompanije, ovo jedinstveno druženje porodice Centrotrans u BiH, ima veliki značaj za njih, jer je prilika da izraze zahvalnost i odaju priznanje onim uposlenicima koji su odgovorno i profesionalno u kontinuitetu obavljali radne zadatke i tako ostavili zapažen trag u svojim poslovnim jedinicama.

zahvalnica

 

Osim radnicima, kompanija Centrotrans uručila je zahvalnice i medijskim kućama koje godinama informišu javnost o uslugama javnog prijevoza i radu kompanije, kako u lijepim tako i u izazovnim vremenima.

Poslovni portal Akta.ba je jedan od medija kojem je uručena zahvalnica. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti