BILATERALNI SASTANAK

Republika Srpska više neće biti poreska oaza za Slovence?

27.10.2023. 09:49 / Izvor: Akta.ba
porez

Generalni direktor Finansijske uprava Republike Slovenije (FURS) Peter Grum ugostio je u petak delegaciju Poreske uprave RS na bilateralnom sastanku.

Generalni direktor Finansijske uprava Republike Slovenije (FURS) Peter Grum ugostio je u petak delegaciju Poreske uprave Republike Srpske na bilateralnom sastanku.

Složili su se da je razmjena podataka među poreskim tijelima važan element u borbi protiv izbjegavanja poreza i utaje poreza te su istakli važnost uspostavljanja djelotvorne administrativne saradnje između Slovenije i Republike Srpske.

Kako je u ponedjeljak saopštila Finansijska uprava Republike Slovenije, Grum je na sastanku izrazio uvjerenje da je, zbog sve veće mobilnosti poreskih obveznika i porasta prekograničnih transakcija, za Sloveniju i Republiku Srpsku sve važnije uspostaviti djelotvornu administrativnu saradnju u oblasti poreza. Šef delegacije Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić ocijenio je da su ovakvi susreti prilika za nadogradnju i jačanje saradnje.

Predstavnici dviju institucija prvobitno su razgovarali o mogućnosti pružanja podataka o rezidentnosti u BiH, koji su potrebni slovenačkoj poreskoj upravi u postupcima ostvarivanja prava iz Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pojašnjava finansijska uprava u saopštenju za javnost.

Razmjena podataka o rezidentnosti između dvije poreske uprave značila bi rasterećenje i za poreske obveznike i za obje poreske uprave. Sada poreski obveznici sami dobijaju potvrdu o prebivalištu.

Dvije su se delegacije složile da je razmjena podataka između poreskih tijela važan element u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. U raspravi su se stoga dotakli mogućnosti razmjene podataka o prihodima i o vlasnicima udjela u preduzećima. Potonji bi omogućio provjeru slučajeva prenosa poslovanja iz Slovenije u Republiku Srpsku.

Predstavnici Poreske uprave Republike Srpske pojasnili su da su započeli proces implementacije automatske razmjene podataka o finansijskim računima (Common Reporting Standard), koji će omogućiti automatsku razmjenu informacija o finansijskim računima, stanjima na tim računima, dividendama, kapitalnim dobicima i drugim prihodima koji proizlaze iz sredstava na finansijskim računima.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima provođenja istovremenih inspekcijskih nadzora u obje zemlje te operativne saradnje inspektora. Razgovarali su i o mogućnostima međusobne administrativne pomoći u naplati, saopšteno je iz Fursa.

U proteklih nekoliko godina Slovenci su u Republici Srpskoj otvorili veliki broj poslovnih subjekata zbog nižih poreza. Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset odsto i oporezivanje se vrši samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 odsto, plus dodatnih 27 odsto, ako se podiže dividenda, prenosi Indikator.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti