Cijene i dalje "divljaju"

Trgovački lanci lako plate kazne, ograničavanje marži ne donosi rezultat

27.10.2023. 12:10 / Izvor: Faktor
prodavnica

Do kraja godine na snazi je odluka Vlade FBiH o kontroli cijena utrvđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice.

Do kraja godine na snazi je odluka Vlade FBiH o kontroli cijena utrvđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice. Kantonalni inpektori su do sada izdali 32 prekršajna naloga u iznosu od 19.750,00 KM. Kazne za nepoštivanje odluke kreću se od hiljadu do 10.000 KM pa se, dok cijene u trgovinama svakodnevno "divljaju", nameće pitanje mogu li ovako niske kazne spriječiti velike trgovačke lance da poštuju utvrđenu visinu marži?

"Zbog toga sam generalno skeptičan u mjere ograničavanja marži. Veliki trgovački lanci mogu ove mjere podnijeti po dva osnova, ekonomskom i pravnom. Mogu bez problema platiti kazne. Što se tiče malih trgovaca, oni imaju problema sa navedenim jer koriste više marže", kazao je za Faktor ekonomski stručnjak i federalni zastupnik Admir Čavalić.

Marin Bago iz Udruženja potrošača "Futura" smatra da potrošačima ništa ne znače mjere Federalnog ministarstva trgovine ako će istovremeno poskupjeti voda kao što je slučaj u Mostaru ili "struja koja treba poskupjeti u Bosni". Te mjere, smatra, neće dati nikakvog efekta u stabiliziranju ili smanjenu potrošačke korpe.

"Moramo biti svjesni situacije da 80 posto hrane koju konzumiramo, mi uvozimo. S druge strane, po Ustavu smo tržišna ekonomija gdje važi slobodno formiranje cijena. Ograničavanje marži samo je jedna i možda jedina interventna mjera koju je donijelo Ministarstvo trgovine. Međutim, gdje je Ministarstvo poljoprivrede, gdje je Ministarstvo finansija sa reformom fiskalne politike", pita se Bago te ističe da svako ministarstvo u okviru svojih nadležnosti može utjecati na pojedinačne iznose iz potrošačke korpe.

Bago naglašava da samo mjere iz domena Ministarstva trgovine FBiH nisu i neće biti dovoljne jer će cijene nastaviti "divljati" u drugim oblastima i "nećemo ništa napraviti".

"Slažem se da kazne jesu male, ali inspekcija ima pravo svakodnevno kontrolisati i kažnjavati jer, ograničavanjem visine marži, trgovci nisu ostali bez zarade. U vremenima krize reforme se moraju provoditi dinamično i radikalno.

Međutim, kod nas je problem što fiskalne reforme nema ni na papiru, nije ni ušla u proceduru, a pojedini poličari neodgovorno obećavaju od 1. januara minimalnu plaću od 1.000 KM, a paraleleno se ništa ne dešava. Pogotovo je problematična ta dinaminka u Parlamentu i Vladi FBiH", ističe Bago.

Dodaje da se u mnogim oblastima ništa ne poduzima i "to je ključni problem".

"Moramo imati svoju proizvodnju hrane. Džabe nam neke mjere u trgovini ako mi ne proizvodimo našu hranu. Društvo koje nije u stanju prehraniti samo sebe ne može se "izvlačiti" reformama samo u trgovini", zaključuje predsjednik Udruženja "Futura".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti