ZNAČAJNA TITULA

Grad Mostar službeno preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio

28.10.2023. 08:43 / Izvor: Akta.ba
dionisio

Gradonačelnik Grada Mostara. Mario Kordić preuzeo je titulu Europskog grada vina Dionisio 2024. godine

Na svečanom prijemu u Vijećnici francuskog grada Toulousea održanom u četvrtak, 26. listopada, gradonačelnik Grada Mostara. Mario Kordić preuzeo je titulu Europskog grada vina Dionisio 2024. godine.  Titulu Europskog grada vina Dionisio dodjeljuje dodjeljuje Europska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su uspješno povezale vinogradarstvo i turizam.

"Nakon što smo prošle godine preuzeli ovu nagradu u Portugalu, ove godine je, kao u ragbiju, predajemo Mostaru. Želio bih još dodati da su upravo gradovi predvodnici Europske unije te da su  još od srednjeg vijeka održavali veze i stvarali europski duh suradnje. Tako i danas na ovom događanju slavimo vino, jer vino povezuje sve ljude bez obzira na naciju", izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Toulousea Jean-Luc Moudenc.

Ova titula posljednja je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu "Najbolji Iter Vitis vinski grad" za Grad Mostar, "Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za Grad Trebinje, "Najbolja praksa unaprjeđenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina" za Manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

"Ovo je izvanredno priznanje našem gradu i svim ljubiteljima vina u našoj regiji. Recevin Dionisio Grad Vina za 2024. godinu predstavlja iznimnu priliku za promociju Vinske ceste Hercegovine i njenih vinara te će potaknuti razvoj turizma i gospodarstva u našem gradu. Ovo je prilika da svi zajedno pokažemo što Mostar i Hercegovina mogu ponuditi svijetu", izjavio je Kordić.

dionisio

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora  BiH  u suradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje, uz podršku USAID Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam).

"Ponosni smo na Grad Mostar i čestitamo im na ovoj prestižnoj tituli.  Ovo priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Ova prilika također predstavlja značajan korak prema promociji naših vina i vinogradara na međunarodnoj razini. VTK BiH ostaje posvećena podršci vinogradarima i vinarijama i nastavit će razvijati Vinsku cestu Hercegovine kao jednu od vodećih destinacija za vinski turizam", izjavio je dopredsjednik TK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković.

Kroz aktivniju prisutnost i vidljivost bh. vinogradarstva i vinskog turizma u europskim krugovima, pozivnice za predstavnike Vinske ceste Hercegovine i vinogradarskih gradova na različite vinske događaje u Europi postale su učestalije. Delegacija Bosne i Hercegovine u Toulouseu tako učestvuje i u oblježavanju Europskog grada vina, te Godišnjem sastanku Iter Vitisa, u sklopu koje će biti održana prezentacija Vinske ceste Hercegovine. Pored Grada Mostara, delegacija Bosne i Hercegovine uključuje i predstavnike VTK/STK BiH te projekta USAID Turizam, koji pruža značajnu podršku njenom razvoju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti