655 zaposlenih

Derventska "Amika" za 20 godina izvezla više od sto miliona pari obuće​

28.10.2023. 11:30 / Izvor: SRNA
AMIKA

Derventska kompanija za proizvodnju obuće "Amika", svečanim prijemom za poslovne saradnike, institucije i klijente obilježila je 20 godina postojanja.

Derventska kompanija za proizvodnju obuće "Amika", svečanim prijemom za poslovne saradnike, institucije i klijente obilježila je 20 godina postojanja, tokom kojih je izvezla 104 miliona pari obuće, rekla je direktorica ovog preduzeća Sonja Markelić.

Markelićeva je istakla da je firma godišnje u prosjeku izveze robu u vrijednosti oko 25 miliona КM.  

"Počeli smo 2003. godine sa 116 radnika preuzetih od fabrike “Demos”, a danas brojimo 655 zaposlenih i uspješno djelujemo u dva sektora proizvodnje obuće, brizgana obuća i kožna ženska obuća, sa 24 mašine za brizganje. Prosjek našeg godišnjeg prometa iznosi 25 miliona maraka", rekla je Markelić dodavši da je čitava proizvodnja usmjerena ka izvozu.

Prema njenim riječima, odnedavno imaju i proizvodnju u Brodu gdje zapošljavaju od 30 do 50 radnika u zavisnosti od obima posla.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da kompanija "Amika" ima plate iznad prosjeka u ovoj grani privrede, radnici imaju bolji status, a Republika Srpska ima puno koristi od uspješnosti poslovanja fabrike.  

amika

"Кamo sreće da imamo više ovakvih preduzeća. Vidjeli smo da vlasnik kapitala ne iznosi odavde kapital, što znači da je Republika Srpska povoljno okruženje za strane investicije i mislim da nam treba još više ovakvih investitora. Кada nađete dobrog investitora, on odmah dovede i druge i mislim da samo dvije - tri opštine u Srpskoj imaju ovakav status kao Derventa", naveo je Trivić.  

"Amika" je jedna od 10 italijanskih firmi u Derventi, a ukupno posluju 33 strane kompanije. Prijemu povodom obilježavanja 20 godina uspješnog poslovanja prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić, koji je čestitao ovom privrednom društvu jubilej, istakavši da je riječ o firmi koja ima značajno mjesto u privrednom životu grada.  

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Ambasade Italije u BiH, te poslovni saradnici i kupci.

Prijemu je prisustvovao zamjenik ambasadora gospodin Lorenzo Donatelli kao predstavnik Ambasade Italije u BiH. Ambasada Italije pruža veliku podršku razvoju italijanskih kompanija u BiH, a odnos sa kompanijom Amika d.o.o. je na veoma lijepom i prijateljskom nivou. U svom obraćanju Donatelli je rekao da je veoma ponosan što su deo proslave ovog jubileja, koji dokazuje da međusobne odnose Bosna i Hercegovina i Italija trebaju graditi i na privrednom nivou, a ne samo političkom.

amika

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti