KONFERENCIJA INVEST SRPSKA

Višković: Investicioni ciklus u Republici Srpskoj veći od četiri milijarde KM

31.10.2023. 12:08 / Izvor: SRNA
višković

Foto: SRNA

"Republika Srpska u 2023. godini ima skoro više od 500 miliona KM veće investicije nego u proteklom periodu", rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Republika Srpska ima potencijala i značajne prednosti za strana ulaganja, a da je trenutni investicioni ciklus veći od četiri milijarde KM.

"Republika Srpska u 2023. godini ima skoro više od 500 miliona KM veće investicije nego u proteklom periodu", rekao je Višković novinarima u Tesliću gdje prisustvuje Investicionoj konferenciji “Invest Srpska”.

On je naveo da se prednosti Republike Srpske ogledaju u njenom geografskom položaju, poreskim i ostalim olakšicama, uprkos otežavajućoj okolnosti koja se manifestuje kroz političku situaciju na nivou BiH.

"Promocija potencijala Republike Srpske je nešto na čemu treba raditi. Privlačenjem investicija želimo da otvaramo nova radna mjesta, a time i poboljšavamo uslove života", rekao je Višković.

Komentarišući to da su doznake dijaspore veće od stranih investicija, premijer Srpske je rekao da su migracije velike decenijama unazad, a da su ljudi sa ovih prostora koji žive u inostranstvu uvijek spremni da ulažu u svoj rodni kraj i pomažu bližnje

U Tesliću je danas počela dvodnevna Investiciona konferencija “Invest Srpska” o povećanju investicija i razvoju izvoznih rezultata.

Konferenciji pod sloganom “Naša vizija = Srpska” prisustvuju i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, ministar finansija Zora Vidović, direktor Investiciono-razvojne banke (IRB) Dražen Vrhovac, privrednici, načelnici pojedinih lokalnih zajednica i mnogobrojni gosti.

Konferencija se održava u organizaciji IRB-a Republike Srpske i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Iz IRB-a su naveli da će trajati dva dana tokom kojih će kroz četiri panela biti riječi o temama povećanja investicija i razvoja izvoznih rezultata Republike Srpske.  

Tokom prvog panela "Investicije i kako do novih investitora" biće razgovarano o značaju investicija i načinima kako osigurati njihov dinamičan rast u svjetlu aktuelnih globalnih dešavanja, koja utiču i na privredu Srpske. 

Aktuelne teme u vezi sa izvozom zahtijevaju posebnu pažnju, imajući u vidu sve ekonomske benefite koje sa sobom nosi intenzivna i međunarodno prepoznatljiva izvozna aktivnost, što će biti tema drugog panela "Izazovi i potrebe finansiranja izvoza". 

"Lokalne zajednice – pravo mjesto za ulaganje" naziv je trećeg panela, gdje će iz ugla lokalne vlasti biti razmotrene svi izazovi i prilike za investiranje. 

Konferencija će se kroz četvrti panel posebno baviti komparativnim prednostima izvoza. Cilj je da se tokom panela "Komparativne prednosti domaćeg izvoza" prepoznaju koja područja imaju potencijal za rast, kao i koji su izazovi i potrebe daljeg finansiranja izvozne aktivnosti domaćih privrednika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti