Nemaju turističku zajednicu

Prirodnog bogatstva na pretek, a novca malo

02.11.2023. 08:57 / Izvor: Glas Srpske
Jezero Balkana

Iako obiluju velikim prirodnim bogatstvima 21 opština u RS nema lokalnu turističku organizaciju.

Iako obiluju velikim prirodnim bogatstvima 21 opština u RS nema lokalnu turističku organizaciju, a među njima je i Mrkonjić Grad, koji je zbog Pecke i jezera Balkana jedan od omiljenih destinacija za domaće, ali i strane turiste.

Ova oblast nudi bijeg u prirodu i jedinstveni odmor daleko od gradske vreve, a zadatak lokalnih turističkih organizacija je da promovišu blagodeti svoga kraja i na taj način privuku veći broj turista. Međutim, na tom putu, kako kažu nadležni na lokalu, najveća prepreka je manjak novca u kasi.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad, Dragan Vođević rekao je za “Glas Srpske” da su prošle godine formirali odsjek turizma pri Kulturnom centru koji je preteča lokalne TO koja će biti osnovana, a on se nada, već iduće godine.

"Do kraja godine usvojićemo strategiju razvoja opštine na sedam godina i prioritet nam je turizam i održivi razvoj. Ipak, da osnujemo turističku organizaciju treba nam 200.000 maraka, da zaposlimo dva ili tri radnika, da im kupimo opremu, kancelariju i obezbijedimo novac za promociju i putovanja", rekao je Vođević i naglasio da su i do sada radili na razvoju turizma.

Lokalnu turističku organizaciju nema ni opština Jezero, čija načelnica Snežana Ružičić kaže za “Glas Srpske” da će uskoro formirati turističko razvojnu agenciju, kao javnu ustanovu i na taj način će od boravišne takse imati priliv u budžet opštine.

"Radimo na razvoju turizma, ali nemamo novca u budžetu da bismo zaposlili ljude i to bi bio ozbiljan teret, jer smo izrazito nerazvijena opština. Nekad ni postojanje lokalne turističke organizacije nije mjerilo da će nešto biti uspješno ili ne", rekla je Ružičićeva.

Da je najveći problem finansiranje lokalnih turističkih organizacija smatra i rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) Marko Radić. On kaže da su lokalne organizacije bitne jer se bave mikrolokacijama, ponudom, aktivnostima, događajima i svim ostalim što promoviše njihov kraj.

"Ne možemo reći ni da su sve postojeće lokalne turističke organizacije aktivne i ažurne u smislu dnevnih i sedmičnih aktivnosti promocije, ali mnogo njih jeste. Međutim, ima i dosta opština koje imaju dobru ponudu, ali nemaju lokalne turističke organizacije, poput Mrkonjić Grada", rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, zadatak lokalnih turističkih organizacija je i saradnja sa malim proizvođačima tog kraja i prezentovanje ponude kroz organizaciju različitih manifestacija.

"Najbolje znaju šta se dešava u opštini, znaju ljude koji se bave turizmom i kao takvi su značajni partneri i TORS-u u promociji RS kao jedinstvene destinacije", rekao je Radić.

Podvukao je da je šansa za uspjeh malih poljoprivrednih proizvođača turizam, odnosno ukrupnjavanje njihove ponude.

"Lokalna turistička organizacija može da bude nosilac te ponude, da kroz promociju i razvoj turizma probija put ka gostima", rekao je Radić.

Ekologija

Marko Radić naglašava da bi trebalo da zaštitimo prirodu, rijeke i svih naših 37 jezera te da se predstavimo kao zelena destinacija koja brine o životnoj sredini, prirodnim resursima, ekologiji.

"Turisti vole planinarenje, pješačenje, biciklizam, sportove na vodi, smještaj u ruralnim područjima i  adrenalin, domaću hranu te da se na određen period poistovijete sa lokalnim stanovništvom. Naša šansa je na selu, do koga mora biti dobar put", kazao je Radić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti