78 manifestacija od značaja za zajednicu

U Tuzli održana panel diskusija "Festivali kao turistički potencijal BiH"

04.11.2023. 08:26 / Izvor: Fena
Tuzla

Panelisti su kroz stručna izlaganja, ali i prezentaciju pozitivnih iskustava dali ideje i putokaze učesnicima ovog događaja.

U sklopu manifestacije "Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti" Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Savremena umjetnička škola u Tuzli, organ izovali su panel diskusiju "Festivali kao turistički potencijal Bosne i Hercegovine".

Panelisti su kroz stručna izlaganja, ali i prezentaciju pozitivnih iskustava dali ideje i putokaze učesnicima ovog događaja i zainteresiranim u široj javnosti kojima je organizacija festivala i manifestacija sa jedne ili turizam sa druge strane ono čime se bave.

"Turistička zajednica TK je od lokalnih zajednica dobila informacije da na ovom području egzistira 78 manifestacija od značaja za te zajednice, što govori da imamo kvalitetno polazište za razvijanje i tih događaja ali i turističke ponude koja se za njih veže. Mislim da bi u narednom periodu trebali dodatn uraditi vrednovanje manifestacija, te one koje zaslužuju posebno istaći u našoj turističkoj ponudi", istakla je savjetnica u Turističkoj zajednici TK-a Merima Aljić.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli  Ermina Mustafić navela je da festivalali potiču dolazak inostranih i domaćih turista i utiču na produženje turističkih sezona jer se najčešće održavaju predsezoni i postezoni.

"Veći festivali imaju i veću medijsku pažnju što se reflektuje i na to da se imidž festivala reflektuje i na imidž destinacije, a pozitivne emocije učesnika i posjetitelja se prenose i na samu destinaciju", istakla je Mustafić.

U zaključcima diskusije naglašeno je prijeko potrebno umrežavanje, važnost pravoremenih i transparentnih kalendara događaja za adekvatno planiranje, potreba lobiranja za veći udio u sredstvima koja se za festivale izdvajaju za federalnog nivoa, zatim isticanja specifičnosti festivala po kojima se oni izdavajaju u odnosu na slične u državi i regiji, te značaj stručnijeg i studioznijeh rada na organizaciji samih festivala, saopćeno je iz BKC TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti