Više od 2,6 miliona litara mlijeka

Sokolački mljekari nezustavljivi: Trojica najviše proizvodu

04.11.2023. 10:59 / Izvor: SRNA
Mlijeko

U prva tri kvartala ove godine, mljekari sa Sokoca su proizveli i isporučili mljekarama više od 2,6 miliona litara mlijeka.

U prva tri kvartala ove godine, mljekari sa Sokoca su proizveli i isporučili mljekarama više od 2,6 miliona litara mlijeka. To je za 107.000 litara više nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je iz lokalnog Odjeljenja za privredu i finansije.

Viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac, Slaviša Knežević rekao je da je za devet mjeseci prošle godine, koja je bila rekordna, predato oko 2,5 miliona litara mlijeka. Podsjetio je i kako je 2012. godine mljekarama isporučeno nešto manje od million litara i da su svake godine romanijski mljekari proizvodili više, da bi prošle godine dostigli 3,3 miliona litara.

"Kontinuirano raste proizvodnja mlijeka, vjerovatno zato što je to jedini poljoprivredni proizvod na ovom području za koji se unaprijed zna i cijena i otkupljivač. Bilo bi dobro da se na ovaj način sistemski riješi prodaja i drugih proizvoda u ovoj djelatnosti", rekao je Knežević za agenciju Srna.

On je istakao kako podaci ukazuju na to da je lani u ovoj lokalnoj zajednici ostvarena nova vrijednost za više od tri miliona KM.

Na području ove općine, kao i prethodnih godina, otkupljivači su mljekare "Pađeni", koja je u devet mjeseci ove godine otkupila oko 2.057.060 litara, a "Milkos" više od 554.760 litara mlijeka.

U ovom periodu najviše mlijeka proizvelo je porodično gazdinstvo Milinka Đerića iz sela Mandra, i to 107.644 litra, Bojana Obradovića iz Sokolovića 78.145 litara i Slavice Lizdek više od 62.640 litara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti