15 tona ribe

Ribnjaci "Saničani" i "Prnjavor" prodajom ribe krpe plate i troškove

05.11.2023. 10:55 / Izvor: Nezavisne novine
riba

Dva velika domaća ribnjaka, prijedorski i prnjavorski izlovom i prodajom ribe i ove jeseni pokušaće da zakrpe tekuće troškove i izmire plate.

Dva velika domaća ribnjaka, prijedorski i prnjavorski izlovom i prodajom ribe i ove jeseni pokušaće da zakrpe tekuće troškove i izmire plate nekoliko zaposlenih koji održavaju i čuvaju imovinu ovih, nekada perspektivnih, a danas preduzeća u stečaju.

Preduzeće ribarstvo “Saničani” u stečaju sredinom sedmice je raspisalo javni poziv za prodaju 15 tona ribe koju planiraju da naplate 112.000 maraka.

Zainteresovanim kupcima nude osam tona šarana po cijeni od 8,50 KM za kilogram, pet tona tolstolobika koji košta šest maraka te dvije tone amura po cijeni od sedam maraka za kilogram.

U oglasu je navedeno da se ponuda mora odnositi na cjelokupnu količinu i za sve vrste ribe, a rok za dostavljanje ponuda ističe 15. novembra. Zainteresovani za učešće na javnom pozivu dužni su da uplate depozit u visini od deset odsto cjelokupne vrijednosti robe, odnosno 11.200 maraka a prednost za kupovinu imaće oni koji ponude veću cijenu od iskazane.

Stečajni upravnik u prijedorskom ribnjaku Mirko Marčeta kaže za “Glas” da je riječ o redovnom godišnjem izlovu pred veliki božićni post i Svetog Nikolu, kada na tržištu postoji povećana potražnja za ribom.

"Nismo u mogućnosti da procijenimo količinu izlova ribe, tako da navede količine mogu varirati. Riba se samostalno mrijesti, dešava se i prelazak iz bazena u bazene, tako da ne znamo precizno koliko je ima i koliko će je ostati nakon izlova", rekao je Marčeta.

On se nada da će licitacija biti uspješna, odnosno da će biti zainteresovanih kupaca.

"Obično se prijave jedan do dva kupca koji kupe sve što izlovimo. Sredstvima od prodaje servisiraćemo stečajne troškove, obaviti popravke koje su neophodne, platiti radnike koji rade na čuvanju i održavanju. Imamo i troškove košenja, održavanja nasipa. Novcem koji zaradimo od izlova praktično održavamo ribnjak i proizvodnju koliko toliko u životu. Ne dozvoljavamo da to zaraste i propadne", rekao je Marčeta.

I stečajni upravnik prnjavorskog “Ribnjaka” Radomir Predojević ističe da će u izlov krenuti narednih dana, ali da ne mogu očekivati veliku zaradu, jer su količine ribe u vodi zanemarive.

"Sada ćemo praktično izloviti ono što je ostalo od lani. Nismo imali sredstava za proljećno poribljavanje pa su količine kojima raspolažemo minorne. Vjerujem da će novac od prodaje biti dovoljan da pokrijemo tekuće troškove poput vode i struje te plate radnicima. Prioritet je da godinu završimo sa pozitivnom nulom, jer smo nakon lanjskog izlova i prodaje izmirili sve dotadašnje dugove", rekao je Predojević, koji se nada da bi do kraja iduće godine stečaj u ovom preduzeću mogao biti zaključen.

Prodaja

Mirko Marčeta ističe da postoji mogućnost prodaje ribnjaka “Saničani” kao pravnog lica te da je procijenjena vrijednost 4,9 miliona KM.

"Skupština povjerilaca trebalo je da zasjeda u septembru i donijeli bismo odluku o prodaji, ali nije. Očekujem da sjednica bude tokom ovog ili narednog mjeseca. Bilo je govora da bi Vlada RS mogla kupiti ribnjak", kazao je Marčeta, piše Glas Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti