Porezna uprava

U 316 kontrola na području Federacije BiH otkriveno 66 radnika "na crno"

06.11.2023. 13:19 / Izvor: Fena
Porezna uprava

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u petak na širem području Federacije BiH izvršili 316 inspekcijskih nadzora tzv. akcija.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u petak na širem području Federacije BiH izvršili 316 inspekcijskih nadzora tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 66 neprijavljenih radnika, 89 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 14 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 17 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 30 objekta i izdato 146 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 393.900 KM.

"Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima", navode iz Porezne uprave FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti