uzurpacija imovine

Peticija zbog rudnika: Najviše nas boli što je ugrožena rijeka Bliha

09.11.2023. 08:21 / Izvor: Nezavisne novine
rudnik

Tim povodom jučer se ispred zgrade općinske administracije okupilo pedesetak građana.

Grupa građana okupljena oko inicijative "Život na uglju" predala je jučer općinskim vlastima u Sanskom Mostu peticiju sa 839 potpisa kojom se traži poduzimanje određenih mjera zbog, kako se navodi, štetnih uticaja rada Rudnika Kamengrad na život mještana u više sanskih sela koja gravitiraju rudokopima gdje se odvija eksploatacija uglja. Potpisivanje peticije je trajalo nekoliko proteklih mjeseci, a od lokalnih vlasti se zahtijeva održavanje tematske sjednice na ovu temu ili njeno uvrštavanje na dnevni red neke od naredih redovnih sjednica.

Tim povodom jučer se ispred zgrade općinske administracije okupilo pedesetak građana, te su istakli kako nemaju ništa protiv rada rudnika, ali da traže da se on stavi u zakonske okvire.

"Niz je negativnih faktora kojima smo izloženi, a jedan  je uzurpacija privatne, državne i vakufske imovine od strane rudnika, koji na parcelama koje nisu u njihovom vlasništvu vrše eksploataciju uglja ili odlažu jalovinu, pa na taj način pokušavaju primorati vlasnike da prodaju zemlju", kaže Nijaz Halilović, općinski vijećnik i mještanin sela Kamengrad, koje se nalazi u blizini rudokopa.

Njegov stav dijeli i Abdulvahid Cerić, mještanin susjednog sela Fajtovci, također općinski vijećnik, te ističe problem zagađenja prirodnog okoliša.

"Najviše nas boli što je ugrožena rijeka Bliha i poznati vodopad, jer često dolazi do njenog zamućenja zbog odlaganja i deponovanja jalovine u riječna korita. Također, tu su i štetne posljedice po poljoprivredu, kojom se veliki broj ljudi bavi, a zbog prometa teških motornih vozila u značajnoj mjeri je oštećena putna infrastruktura. Zbog korištenja eksploziva ugrožena su i domaćinstva koja se nalaze u blizini kopova i to su samo neke od negativnih stvari kojima smo izloženi", istakao je Cerić.

Od nadležnih institucija, na svim nivoima vlasti, potpisnici peticije traže hitnu i pravovremenu reakciju.

Prije izvjesnog vremena o ovom pitanju se, saopćenjem za javnost, očitovala i firma "Lager" iz Posušja, koja vrši eksploataciju mrkog uglja na području kamengradskog bazena.

Naveli su da od samog početka poslovanja u rudniku imaju sve potrebne dozvole, urađene, revidirane i odobrene projekte, pa tako i upotrebnu dozvolu za rudnik. Podsjetili su kako su prije osam godina dobili zeleno svjetlo od strane Općinskog vijeća Sanski Most za eksploataciju uglja, na osnovu čega im je izdata i dugoročna koncesija.

Smatraju kako se u posljednje vrijeme u javnosti iznose neistinite i zlonamjerne informacije o njihovom poslovanju kojima se želi nanijeti šteta ovom preduzeću, te ističu kako će zbog toga zaštitu potražiti pravnim putem.

U posljednjih nekoliko godina eksploatacija uglja na području kamengradskog bazena se, usljed energetske krize u svijetu, umnogostručila, što mještanima sela koja se nalaze u blizini rudokopa pričinjava poteškoće u njihovom svakodnevnom životu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti