"Austrijski Gvantanamo" – ko gradi zatvore za strance u BiH?

13.11.2023. 08:17 / Izvor: N1
lipa

Ko to gradi zatvore za strance na teritoriji Bosne i Hercegovine? Odakle im pravo da grade čak i bez građevinske dozvole?

Ko to gradi zatvore za strance na teritoriji Bosne i Hercegovine? Odakle im pravo da grade čak i bez građevinske dozvole? Te koji bi se zakoni primjenjivali u tom ilegalnom objektu, pitanja su o kojima je raspravljao i Trgovački sud u Beču. Odlučili su međunarodna organizacija ICMPD ilegalno je u okviru kampa Lipa u Bihaću izgradila svojevrsnu pritvorsku jedinicu. Taj centar za detenciju, tj. zadržavanje, nije stavljen u funkciju.

Austrijski Gvantanamo, ali ne u Austriji, već u Bosni i Hercegovini. U kampu Lipa kod Bihaća. Objekat okružen visokim zidom namjenjen za zadržavanje migranata koji čine krivična djela.

"Sad su ga prozvali austrijski Gvantanamo, zato što je to austrijska organizacija, bivši kancelar je finansirao to. Neko je to odobrio, građevinska dozvola nije izdata u Bihaću. Sudija je citirao moju izjavu da je to planirano da bude za smještaj svih osoba koja vrše krivična djela, migranti, da se vrate u Bosnu i Hercegovinu", kazao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Ali u Bosni i Hercegovini već postoji imigracioni centar u Istočnom Sarajevu gdje idu oni koji čine krivična djela. Tako da je pitanje, zašto bi neko gradio centar gdje bi zatvarao migrante i po kom bi se zakonu u Bosni i Hercegovini zadržavali pritvoreni.

"Ne može biti poput Imigracionog centra zato što je naš Imigracioni centar propisan u skladu sa Zakonom o Službi za poslove sa strancima. Primjenjuju se ovlaštenja. Može biti objekat za privremeno zadržavanje, a kada su u pitanju Služba i naše ovlasti možemo migranta privremeno zadržati do 6 sati", kazao je Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Pitali smo ga je li takav objekat potreban samoj BiH i Laketa kaže:

"Ja mislim da nije potreban, imamo naš objekat u Istočnom Sarajevu. Imamo tamo naše zaposlene, to je objekat koji je pod nadzorom 24/7".

Ovaj slučaj je dospio na bečki Sud nakon što je Međunarodni centar za razvoj migracione politike tužio organizaciju SOS Balkan Route, jer im narušava ugled šireći priče o nelegalnoj gradnji detencijskog centra. Upravo odluka da tuže SOS Balkan Route obio se od glavu ICMPD-u.

"Kad čovjek pomisli Evropska komisija, EU, misli na neke velike standarde, a onda shvati da se tu neko razmahao novcima, a nije pitao ni za građevinsku dozvolu. Nije pitao lokalne ljude, nije se dogovorio sa kantonalnim premijerom, niti sa bilo kim drugim", kazao je Petar Rosandić, predsjednik SOS Balkan Route.

Iz Međunarodnog centra za N1 kažu u buduće će povećati transparentnost i bolje objavljivati svoje aktivnosti. Presudu još uvijek analiziraju.

"Primili smo pisanu presudu. Trenutno je analiziramo i razmatramo kako ćemo postupiti. Nezavisno od toga, želim da podvučem da su sve naše aktivnosti u vezi sa migrantskim kampom Lipa završene", kazao je Bernhard Schragl, portparol ICMPD.

A u presudi vidljive su objave na društvenim mrežama, Kida Pexa, tj. aktiviste Petra Rosandića u kojima se u vezu dovode organizacija koja je izgradila Centar za detenciju i stranka bišeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza – Austrijska narodna partija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti