Farmeni u mukama

U BiH se ne isplati proizvoditi mlijeko

14.11.2023. 09:10 / Izvor: bljesak.info
mlijeko

Proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini doživljava velike promjene.

Proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini doživljava velike promjene.

Velike farme se ukrupnjuju, dok se male i srednje gase.

Sve skuplja proizvodnja praćena niskom otkupnom cijenom mlijeka, neizdrživa je kombinacija mnogim farmerima.

Posebno je alarmantno stanje u Republici Srpskoj, gdje je premija najniža u regiji.

Sve veći troškovi proizvodnje, praćeni niskom otkupnom cijenom, doveli su do gašenja proizvodnje mlijeka na manjim farmama.

One veće i dalje preživljavaju, javlja BHRT.

Branimir Andrić, Poljoprivredno dobro "Semberija", kaže: "Mislim da je zadnje dvije godine proizvodnja mlijeka u stagnaciji. Jako veliko poskupljenje inputa, sve ulazne cijene su do 3 do 4 puta bile iznad, a cijena mlijeka je podignuta za 50-60%, i sad imamo slučaj da se cijena mlijeka vraća na niži nivo, dok je u marketima mlijeko 2,8 a proizvođači imaju 50 feninga do marku''.

Radoslav Sekulić, rukovoditelj stočarske i biljne proizvodnje PD "Semberija", dodaje: ''Trenutno imamo na muži preko 400 grla, imamo veoma dobar prosjek mlijeka sa izuzetnim kvalitetom. Trenutno ovo je ipak farma koja je bila u jednom ruiniranom stanju, došli smo da napravimo savremenu farmu, trudimo se, imamo htjenja, želje i volje''.

Povećanje premija Mljekari u ovom entitetu tražili su i povećanje premija sa dosadašnjih 25 na 35 feninga i glasno se usprotivili prelasku na podsticaj po grlu i hektaru.

Vladimir Usorac, Udruga poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, ističe: ''Ne znam kud ovo vodi. Proizvodnja mlijeka pada, recimo osmi deveti desti mjesec pala je za 20.000 litara dnevno''.

U nešto boljoj situaciji su mljekari u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje premija za mlijeko iznosi 42 feninga.

Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi FBiH, navodi: ''FBiH je do sada isplatila nešto više od 71 milijun i 330 km, to je realizacija proračuna od oko 116 miliona. Tu imamo i ostale vrste podrške nekih 9,5 miliona maraka''.

Za pojedine proizvođače mlijeka u ovom dijelu zemlje problem je nedobijanje premije, zbog čega su pale i krivične prijave.

Milorad Kozomara, ravnatelj PZ "Planinsko mlijeko", ističe: ''Podnijeli smo krivičnu uprijavu protiv ministra i njegova dva suradnika. Moja zadruga je osnovana u veljači, preuzeli smo kooperante od druge zadruge i nastavili sa istim modelom predavanja poticaja u kantone. Nakon predaje za prvi kvartal obavijestili su me da mi treba fiskalni račun, a pošto sam ja iz RS, mi smo oslobođeni fiskalnog računa''.

Iz resornog ministarstva odbijaju optužbe, te ističu da su svi oni koji su ispunili uvjete, premiju i dobili.

"U ovoj godini ministarstvo je odbilo 88 zahtjeva za podršku proizvodnjama, to nije ništa neuobičajeno, svi oni koji ne ispunjavaju uvjete bivaju odbijeni, tu nije kraj, vodi se upravni postupak i svako ima pravo podnijeti žalbu na rješenje i federalno ministarstvo rješava po žalbi", dodaje Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi FBiH.

I dok se farmeri bore za opstanak farmi, cijena mlijeka na policama marketa višestruko je viša od otkupne cijene mlijeka. Kako kažu, najgore prolazi onaj koji proizvodi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti