Sve manje poljoprivrednika

Usorac nasmijao stočare regiona: Crnogorac će da ugasi svjetlo!

15.11.2023. 12:27 / Izvor: Agroklub
Poljoprivrednici

Sve više novca se izdvaja za poljoprivredu, a sve manje poljoprivrednika i sve se manje proizvodi, kako to?

Donedavno prvi čovjek Mljekara Republike Srpske, a sada počasni predsjednik ovog udruženja, Vladimir Usorac, prisustvovao je protekle sedmice na stručnom skupu 1. Dani hrvatskog stočarstva, održanom u Osijeku. 

Kakva budućnost čeka ovaj sektor, s kakvim se problemima suočavaju proizvođači, poticanje poljoprivrede, nove tehnologije - sve su to teme o kojima su govorili brojni učesnici skupa. A, kada su prisutni u publici dobili priliku za obraćanje, javio se i Usorac, inače dugogodišnji farmer iz BiH.

"Sve više novca se izdvaja za poljoprivredu, a sve manje poljoprivrednika i sve se manje proizvodi, kako to? Nešto tu matematički ne štima!", konstatirao je ovaj dugogodišnji bh. farmer koji je 27 godina predvodio Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS. 

Sela su prazna, napomenuo je Usorac

Kroz šalu je prokomentirao i resorne ministre poljoprivrede u svim državama regiona, te dva entitetska u Bosni i Hercegovini. 

"Mislim da je poljoprivreda u stečaju koji provode ministri. U Srbiji i Federaciji BiH ministri su ekonomisti, u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj pravnici, u Sloveniji diplomirani glumac i zadnju sam ostavio Crnu Goru, tamo je električar, on će da ugasi svjetlo", rekao je Usorac i izazvao smijeh prisutnih. 

No, šalu na stranu, ovaj farmer je naveo i kako se uveliko broj poljoprivrednika smanjio, te da je hiljade njih odustalo od proizvodnje. Sela su, dodao je, prazna, a radnika je teško naći "i za platu od 3.000 eura". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti