Strateški ciljevi

Vlada FBiH najavljuje "obračun" sa odlaskom stanovništva

16.11.2023. 12:50 / Izvor: Oslobođenje
demografska strategija

Sprema se nova Demografska strategija.

Nositelj izrade sektorske strategije je Vlada FBiH putem posebne radne grupe za izradu Demografske strategije

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Odluku o izradi Strategije demografskog razvoja i oporavka Federacije BiH.

Demografskom strategijom definirat će se strateški ciljevi, prioriteti i mjere usmjerene na suzbijanje negativnih demografskih trendova u FBiH, s posebnim fokusom na pitanja iseljavanja stanovništva u druge zemlje, niske stope nataliteta, starenja stanovništva i druga pitanja od značaja za promjene u demografskoj strukturi stanovništva.

"Ovom odlukom se pokreće postupak izrade Demografske strategije kojom će se na sistematičan i sveobuhvatan način pristupiti rješavanju ovog problema na području cijele Federacije BiH. U procesu će se primjenjivati ključna načela izrade strateških dokumenata u Federaciji BiH, a to su otvoreni model koordiniranja, ravnopravnost spolova, horizontalno i vertikalno koordiniranje svih nivoa vlasti u Federaciji, partnerstvo, te javnost i transparentnost", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Nositelj izrade sektorske strategije je Vlada FBiH putem posebne radne grupe za izradu Demografske strategije.

"U Odluci se utvrđuje da se u izradu i finaliziranje Demografske strategije kroz proces javnih konsultacija, uključuju svi relevantni federalni i kantonalni organi uprave, jedinice lokalne samouprave preko Saveza općina i gradova FBiH, te druge vladine institucije i nevladine organizacije.Finansijska sredstva za izradu Demografske strategije osiguravaju se iz donatorskih sredstava", dodaje se u saopćenju.

Nacrt ove strategije dostavit će se do 31. marta 2024. godine na dalje postupanje Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti