Ako ne bude izmjena

Penzije uvećane za samo pet posto?

17.11.2023. 08:57 / Izvor: Avaz.ba
penzije

Čak 80 posto penzionera živi u siromaštvu.

Među više od 350.000 osoba koje su se prijavile na javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevazilaženju energetske krize najviše je penzionera.

Podatak da je više od 125.000 prijava uneseno iz te kategorije i ne čudi kada se zna da, prema podacima Helsinškog odbora za ljudska prava, 80 posto penzionera živi u siromaštvu. Jednokratna pomoć predviđena za tu kategoriju iz EU fondova iznosi 300 KM.

"Svaka pomoć je dobrodošla, ali daleko je to od dovoljnog i valja nam tražiti rješenje za sve teži položaj naših penzionera.", rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Iako su ove godine, u skladu sa zakonom, dobili redovno usklađivanje penzija od 16,25 posto, kao i vanredno usklađivanje od 3,9 posto, što je ukupno 20,15 posto, ipak, tu "veliku cifru", kako nam je rekao Mehić, istopila su silna poskupljenja.

Budući da su, kako je podsjetio, iscrpljene sve zakonske mogućnosti za dodatno uvećanje, nadu im daje to da bi već s početkom naredne godine mogli dobiti veće iznose po osnovu redovnog usklađivanja koje se vrši na godišnjem nivou svakog 15. aprila.

Kao i ove godine, bio bi primijenjen tzv. akontativni model. Međutim, istovremeno raste zabrinutost zbog toga što parametri prema kojima se vrši taj izračun trenutno ne obećavaju.

Naime, za redovno usklađivanje penzija potrebni su podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbiru daje iznos usklađivanja.

"Ti parametri nam ne idu naruku. Stopa BDP-a je vrlo niska, a, s druge strane, indeks potrošačkih cijena izračunava se na osnovu reprezentativne liste od 600 proizvoda, od brodova, vozova, vozila, do šećera, mlijeka i jogurta. Zbog toga tražimo da drugi parametar bude indeks kretanja hrane.", pojasnio je Mehić za Avaz.ba.

Ako ne dođe do promjena, penzionerima se ne piše dobro, jer, kako sada stvari stoje, izračun za redovno usklađivanje je takav da bi penzije mogle biti uvećane za svega pet posto.

I dok u susjednoj Hrvatskoj uvode 13. penziju, kao svojevrsni dodatak koji će zamijeniti sve dosadašnje, dotle o tome penzioneri u BiH, kako nam je rekao Izet Šehić, predsjednik mostarskog udruženja, mogu samo sanjati.

Kao i u većini drugih udruženja, i u tom se dovijaju na razne načine da svojim članovima pomognu da prebrode tešku materijalnu situaciju.

Tako im ogrjev, kazao nam je, osiguravaju na otplatu od 10 rata.

Tu akciju provode već u proljeće, a kakav je interes za takvom vrstom pomoći, govori činjenica da spiskove završe za samo tri dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti