Program samozapošljavanja

Za sredstva podrške na području Brčkog prijavila se 141 osoba

18.11.2023. 11:10 / Izvor: Fena
brčko

Na Program samozapošljavanja u privredi na području Brčko distrikta prijavila se 141 osoba i svi su prošli obuke.

Na Program samozapošljavanja u privredi na području Brčko distrikta prijavila se 141 osoba i svi su prošli obuke koje je organizirao Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu, te je u toku predaja poslovnih planova.

Komisija zadužena za ocjenjivanje poslovnih planova imat će težak zadatak, jer samo 40 osoba može proći po Programu samozapošljavanja u privredi zbog određenog iznosa novčanih sredstava.

"Mi očekujemo veliki broj poslovnih planova i to jako dobrih, ali nažalost zbog ograničenih novčanih sredstava ne mogu svi proći. Naime, osoba koja tek osnuje svoju djelatnost može dobiti 18.000 KM, dok osoba koja je tokom ove godine već osnovala djelatnost može dobiti 12.000 KM.", kazala je direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Tamara Duvnjak Mitrović.

Prema njenim riječima, ovi programi su vrlo značajni i omogućuju nezaposlenima da pokrenu vlastitu djelatnost, pogotovo mladima koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih, a svi oni koji ne prođu ove godine, imaju priliku aplicirati sljedeće godine sa istim poslovnim planovima.

Duvnjak Mitrović navodi da se Program samozapošljavanja može odnositi na bilo koju granu privrede osim trgovine i ugostiteljstva, a najviše zainteresiranih je za autolimarsku i automehaničarsku radionicu, zatim proizvođači određene vrste hrane, modni dizajner odnosno šivačka radionica, vodoinstaleri...

Ukupan iznos novčanih sredstava za Program samozapošljavanja u privredu je 533.000 KM, a predaju poslovnih planova podnosioci mogu izvršiti do 20. novembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti