Reagirao i ministar

Poljoprivrednici spremaju proteste u FBiH

20.11.2023. 11:18 / Izvor: Agroklub
strategija

Žustra polemika oko nove strategije poljoprivrede, čiji sadržaj još nije poznat povela se ovog vikenda-Poljoprivrednici najvili skup.

Sadržaj novog Nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH do 2027. godine uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana, budući da se u resornom ministarstvu nadaju da će na osnovu ovog dokumenta biti usvojen program poticaja za 2024. 

Prijedlog strategije koji je usvojio prethodni saziv Vlade FBiH, dolaskom novog ministra ove godine, povučen je iz parlamentarne procedure, te izmijenjen u određenim stavkama.

Do sada nije poznato šta on predviđa, no polemika o njemu traje, a posebno se intenzivirala posljednjih mjeseci. 

Kako je Agroklub ranije pisao, ovaj dokument bi trebao propise u sektoru uskladiti sa evropskim standardima.

Znajući situacija u evropskom mljekarstvu, oštro su reagirali domaći poljoprivrednici jasno poručivši da poticanje po grlu i hektaru, umjesto trenutnog po kilogramu odnosno litru, neće proći ni po koju cijenu.

No, čini se da takvu izmjenu novi dokument ni ne predviđa kada je riječ o proizvodnji mlijeka.

Dalo se to naslutiti iz obraćanja federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića, koji je reagirao na najavu o okupljanju mljekara 23. novembra u Sarajevu. 

"Sastanak poljoprivrednika iz cijele Federacije, ujedno će biti i sastanak mjerenja snage nas poljoprivrednika, gdje ako ne dobijemo adekvatne odgovore idemo u proteste", stoji, između ostalog u poruci podijeljenoj u jednoj Viber grupi, gdje su poljoprivrednici obaviješteni i da će biti organiziran prijevoz. 

Poruku je podijelio i ministar Hrnjić, ocijenivši kako nas evidentno čeka vrela poljoprivredno-politička zima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prokomentirao je i kako nije navedeno od koga će poljoprivrednici tražiti odgovore i na koja pitanja.

Ubrzo je odgovor stigao u komentaru Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, koji su naveli da odgovor upravo očekuju od ministra kojeg planiraju pozvati na sastanak. 

"Zašto pozivaju proizvođače mlijeka kada za ovu vrstu proizvodnje nije bilo nikakvih izmjena u Programu novčanih podrški, ostaje da se vidi", napisao je Hrnjić.

Poručio je i kako ne čine ništa što bi ugrozilo poljoprivrednu proizvodnju u Federaciji BiH, ali kako žele da  svaka marka iz budžeta namijenjenog za poljoprivredu, dođe samo i isključivo u ruke poljoprivrednika, komentirajući kako to očito "nekim pojedincima ne odgovara". 

"Postaju li protesti način ostvarenja želja pojedinaca u ovoj zemlji, hoće li do istih doći i jesu li politički motivirani, pitanja su na koja će vrijeme koje dolazi dati odgovor. Ako i dođe do protesta i to neko mora finansirati. Kojim novcem? Čijim novcem? Od poticaja ili?", pitao je u svojoj objavi resorni ministar, ispod koje se otvorila i nova rasprava. 

No, činjenica i dalje ostaje, da sadržaj nove strategije još nije poznat. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti