Istekli mandati

Uskoro natječajna procedura za izbor članova Komisije za koncesije BiH

21.11.2023. 08:56 / Izvor: Fena
zvizdić

Zvizdić očekuje da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnose pokrene natječajnu proceduru za izbor članova Komisije za koncesije.

Zamjenik predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na sjednici održanoj juče imao je incijativu vezanu za Komisiju za koncesije Bosne i Hercegovine.

Naime, Zvizdić očekuje da Ministarstvo vanjske  trgovine i ekonomskih odnose pokrene natječajnu proceduru za izbor članova Komisije za koncesije, imajući u vidu da je većini članova istekao mandat, a tri od četiri člana su stekli uslove za penzionisanje, dok istovremeno sastav Komisije nije u skladu s predviđenom teritorijalnom zastupljenošću, jer u Komisiji ne sjedi niko sa teritorije Brčko distrikta.

"To je tijelo izuzetno važno za djelovanje BiH, pogotovo u nadolazećem periodu kada su u pitanju projekti iz oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.", kazao je Zvizdić.

Napomenuo je i da blokiranje i odugovlačenje imenovanja Komisije za koncesije neće donijeti nikakav pozitivan efekat onima koji to čine, jer, kako je kazao, svi su ti postupci nezakoniti i past će na svakoj instanci, a posebno na Ustavnom sudu.  

Predložio je i "lex specialis" zakon o Vrhovnom sudu koji je obaveza iz mišljenja Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu, što nalaže da je potrebno uspostaviti tijelo koje će ujednačiti pravnu praksu na teritoriji cijele BiH, a kakvo imaju zemlje regiona i Evropske unije.

Kazao je da "dok u potpunosti ne razumijemo potrebu da u potpunosti uredimo cijeli pravosudni sistem u BiH, ne očekuje potpunu podršku za ovaj zakon".

"Nažalost još uvijek se traga za nekim rješenjima koja nisu temeljna na dobroj pravnoj praksi, zbog čega ovako dugo ne možemo postići dogovor o sudovima BiH. Kada svi shvatimo da moramo poštivati evropske standarde, stavove Venecijsnake komisije i dobru pravnu praksu, onda će doći na red i usvajanje zakona o sudovima i Vrhovnom sudu, ali i druga pitanja iz ovog sektora". kazao je Zvizdić.

Očekuje da će se iznaći najbolja rješenja kada se otvore pregovori i kada će bh. predstavnici razgovarati sa institucijama Evropske unije, te da se fokus preusmjeri na prioritete koji će omogućiti BiH da započne pregovore sa EU ako ne u decembru, onda u martu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti