Diplomirana inženjerka hemijske tehnologije

Lejla iz Zenice pravi svijeće od sojinog voska i kozmetiku bez hemikalija

22.11.2023. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Lejla Kovačević

Lejla Kovačević iz Zenice, diplomirana inženjerka hemijske tehnologije, ljubav prema hemiji prenijela je u kozmetiku.

Lejla Kovačević, diplomirana inženjerka hemijske tehnologije iz Zenice, ljubav prema hemiji prenijela je u kozmetiku. Mlada poduzetnica vedrog duha osnivačica je i vlasnica brenda LEMI natural. Ideju da pokrene proizvodnju vlastite kozmetike dobila je prošle godine.

"Prvobitno je to bila samo kućna proizvodnja za porodicu i prijatelje. Kako se bližio kraj akademskog školovanja ljubav prema hemiji, kozmetici i njezi kože prerasla je u jednu ozbiljniju priču", kazala je Lejla za Akta.ba.

Početak 2023. godine bio je ispunjem apliciranjem na različite projekte, na pisanje biznis planova i kreiranje strategije budućeg poslovanja. Sav trud, napor i rad na kraju se isplatio. Lejla je prošla na svim aplikacijama.

"To je bila zaista velika odskočna daska i dodatna hrabrost za nastavak dalje. Iako je bilo dosta nesigurnosti, straha i brige vjerovala sam u sebe, davala svoj maksimum i rezultati su bili neupitni", naglasila je.

Prilike za učenje, razvijanje i podršku su zaista svima dostupne i na dohvat ruke ističe ova mlada poduzetnica. Među projektima na koje je aplicirala bile su i organizacije Mozaik i Impakt.

"Organizacije poput Omladinske banke i Impakta pružaju ne samo finansijsku podršku, već i znanje, iskustvo i motivaciju što je neprocjenljivo za mladu osobu koja ulazi u poduzetništvo. Za LEMI natural oni su bili odskočna daska i vjetar u leđa, a ono najbitnije je da podrška i saradnja traje i nastavlja se kako vrijeme u poduzetništvu teče", pojasnila je.

lemi

Prirodni proizvodi

Asortiman njenih proizvoda je raznolik i čine ga prirodni proizvodi, prirodna kozmetika i ručno rađene svijeće. U ponudi su: osvježivači prostora, sapuni, bombice za kupku, gelovi za tuširanje, šećerni pilinzi za tijelo, razne kreme za lice ( suha, masna i normalna koža), kreme za ruke, kreme za noge, body mistovi, balzami za usne, šamponi, regeneratori za kosu, losioni za tijelo, parfemska destilovana voda za peglanje, ulja i balzami za bradu, dekorativni setovi, te ručno rađene svijeće različitih oblika, boja i mirisa.

"LEMI natural pruža mogućnost izrade personalizovanih proizvoda prema potrebama i specifičnim zahtjevima kupaca“, pojasnila je.

Izrada se može vršiti kako pojedinačno, tako i serijski/kolektivno za različite organizacije. Sami proizvodi su 100% prirodni, ekološki razgradivi i stvaraju čistu ekološku sredinu. Zamjenjuju štetne toksične supstance i hemikalije koje se nalaze u popularnim drogerijskim proizvodima i svijećama.

"Za razliku od preovladavajućih svijeća na našem tržištu koje se proizvode od izuzetno toksičnog naftnog derivata parafina. LEMI svijeće se proizvode od potpuno čistog i ekološki prihvatljivog sojinog voska. Pakovanja za proizvode su od recikliranog materijala, a ambalaža je povratna čime dodatno utičemo na očuvanje okoliša, ali i na ekonomske benefite kupca", pojasnila je vlasnica LEMI naturala.

lemi

Poslovnica u Zenici

Iako je Lejlina prodaja fokusirana na online tržište, u avgustu je otvorila i poslovnicu u Zenici.  Zadovoljna je njenim radom, ali ističe da je ona samo dodatak prodaji i dodatna mogućnost da kupci uživo isprobaju i pogledaju proizvode.

"Prodaja brenda LEMI natural bazirana je na online prodaji i tako dostupna svim kupcima u BiH. Prateći ritam i trendove koji su zastupljeni danas, smatram da velika većina kupaca izbjegava trošenje vremena i svakodnevne gužve kada imaju mogućnost poručiti proizvod na svoju adresu gdje god se nalazili. LEMI natural pruža obje mogućnosti, tako da svi kupci mogu biti zadovoljeni", poručila je.

Razvoj LEMI naturala planira kroz različite aspekte. Radi na ostvarenju saradnji sa različitim kompanijama i organizacijama, te planira proširiti plasman proizvoda u različitim poslovnicama i gradovima.

lemi

"Jedan od ciljeva nam je certifikacija naših proizvoda kako bi kupci bili sigurniji i zadovoljniji. U budućnosti, razvojem poslovanja, planiramo plasirati naše proizvode i van granica BiH, te na taj način dodatno omogućiti radna mjesta i poboljšati ekonomski razvoj naše države", kazala je vlasnica LEMI natural.

Njeni planovi i želje samo su dio puta koji mora preći do uspjeha. Smatra da svaki pojedinac svoje ideje i snove može ostvariti. Uslov je da dovoljno vjeruje u njih i radi na njima.

"Potrebna je odvažnost i hrabrost krenuti ovakvim putem, ali puno više je benefita poslije i to je moja najveća motivacija koja tjera na borbu i mukotrpan rad. Ja se vodim rečenicom „Trnovit je put od gnijezda do zvijezda“ i zaista kada pogledam unazad nekoliko mjeseci, sigurno da je biznis LEMI natural krenuo putem prema zvijezdama, ali dosta vremena, truda, rada i prepreka još je ispred nas. Samo čvrsta volja i proaktivnost odvest će nas među zvijezde", poručila je.

Lejlin rad možete pratiti i na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti