Sistem fiskalizacije

Račun pod lupom i bez izlaska na teren

22.11.2023. 11:43 / Izvor: Glas Srpske
Fiskalni račun

Zbog neizdavanja računa trgovci, ugostitelji i drugi privredni subjekti koji posluju u sistemu fiskalizacije kažnjeni su.

Zbog neizdavanja računa trgovci, ugostitelji i drugi privredni subjekti koji posluju u sistemu fiskalizacije kažnjeni su za devet mjeseci ove godine sa pet miliona maraka, a lov u mutnom od naredne godine biće još više pod lupom poreskih inspektora jer će imati kontrolu nad radom svih fiskalnih kasa u Republici Srpskoj i to bez izlaska na teren.

Naime, prema Zakonu o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu u martu 2022. godine, predviđeno je novo tehničko rješenje za registrovanje prometa preko fiskalnih kasa, prema kojem će Poreska uprava RS u okviru sistema za upravljanje fiskalizacijom imati podatke o svakom izdatom računu.

U Poreskoj upravi RS kažu da se uspostavljanje sistema za fiskalizaciju očekuje krajem februara naredne godine, nakon čega će svaki izdati račun biti evidentiran na njihovom serveru putem postojeće internet veze poreskog obveznika.

"Zahvaljujući novom sistemu Poreska uprava RS će moći vršiti nadzor nad radom svakog fiskalnog uređaja, kao i nadzor nad izdavanjem fiskalnih računa bez izlaska na mjesto gdje se vrši promet. Na osnovu podataka iz sistema po potrebi će biti sprovođene i terenske kontrole", rekao je za “Glas” direktor Poreske uprave RS Goran Maričić i dodao da su inspektori Poreske uprave RS za tri kvartala ove godine izvršili 2.962 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.219 prekršajnih naloga na iznos kazni od pet miliona maraka.

Uspostavljanje navedenog sistema donosi novine i za kupce koji će imati priliku da provjere račun koji im je izdat, odnosno da li je evidentiran u Poreskoj upravi, što bi trebalo značajno da utiče na povećanje fiskalne discipline i sprečavanje eventualnih zloupotreba.

"Prema Zakonu o fiskalnim kasama, koji je još u primjeni, podaci o izdatim fiskalnim računima nalaze se na kontrolnoj traci koju je obveznik dužan da čuva godinu dana, zbog čega je provjera izdatih računa otežana. Takođe, fiskalni račun će se moći dostavljati i u elektronskom obliku na zahtjev kupca, što će olakšati poslovanje dostavljačima", objasnio je Maričić. 

U skladu sa pomenutim zakonom predviđena je i nabavka novih fiskalnih uređaja koji će biti finansirani iz budžeta Republike Srpske, ali te aktivnosti još nisu započete.

"Još nisu stečeni uslovi za pokretanje nabavke elektronskih fiskalnih uređaja jer, prema zakonu, izdavanje odobrenja za upotrebu elemenata elektronskog fiskalnog uređaja moguće je nakon implementacije sistema za upravljanje fiskalizacijom",  rekao je Maričić.

On je dodao da će broj uređaja koje je potrebno nabaviti  biti poznat nakon donošenja uredbe o djelatnostima koje su oslobođene obaveze registrovanja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

"Cijene, kao i dobavljači elektronskog fiskalnog uređaja biće poznati i javno objavljeni na internet stranici Uprave nakon uspostavljanja sistema. Uređaji će biti distribuisani privrednim subjektima u skladu sa dinamikom fiskalizacije", naveo je Maričić.

Zatvoreni objekti

U Poreskoj upravi RS kažu da su njihovi inspektori od januara do septembra ove godine zbog neizdavanja fiskalnih računa za 14 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

"Za isti broj obveznika je i lani bila izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti. Tokom devet mjeseci 2022. godine izvršeno je 2.499 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti izdata 1.182 prekršajna naloga na ukupan iznos kazni od 4,1 milion KM", rekli su u Poreskoj upravi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti