Hanadi Džabić u podcastu Bamkast

RCB Nanotehnologija: Crni karbon, zelena vizija

22.11.2023. 16:27 / Izvor: Akta.ba
Nanotehnologija

Davud Bećirović je u podcastu Bamkast, u epizodi Crni karbon, zelena vizija, ugostio Hanadi Džabić, generalnu direktoricu kompanije RCB Nanotehnologija.

Davud Bećirović je u podcastu Bamkast, u epizodi Crni karbon, zelena vizija, ugostio Hanadi Džabić, generalnu direktoricu kompanije RCB Nanotehnologija. Ova emisija je bacila svjetlo na revolucionarni pristup proizvodnji obnovljenog carbon blacka, proizvoda koji se dobija pomoću nanotehnologije od automobilskih guma na kraju vijeka trajanja. 

Džabić je objasnila ključne korake u njihovom inovativnom procesu, koji omogućava da sirovina na kraju vijeka trajanja postane kvalitetan i koristan proizvod – obnovljeni carbon black.

"Taj specifični crni pigment je gradivni materijal svakog proizvoda koji u sebi sadrži crnu boju, od automobila, namještaja i IT opreme koju koristimo do odjeće i obuće koju nosimo. Mi ga proizvodimo u samoodrživom modelu proizvodnje potpuno sigurnom za okoliš. Dodatno važno, upotreba našeg proizvoda u različitim industrijama smanjuje emisiju CO2 za 2,5t za svaku tonu proizvoda, što je ekvivalent 100 zasađenih stabala", objasnila je Džabić.

Prateći ambicije industrije o stvaranju 100% održive automobilske gume do 2050. godine kompanija je počela istraživati da li su performanse reciklirane gume jednake onima koje nisu reciklirane. – Naša testiranja su pokazala da se naš materijal ponaša bolje od prvobitnog što nam daje dodatnu vrijednost – kaže Džabić. 

Džabić je u zaključku podijelila i druge u nizu ciljeva RCB Nanotehnologije:

"Osim što smo BiH pozicionirali na prvo mjesto u svijetu, gdje se nanotehnologija koristi u procesu proizvodnje obnovljenih materijala, i što će se naše poslovanje na različitim svjetskim destinacijama razvijati upravo iz BiH, ova država će biti i matično mjesto za edukaciju i obuku kadrova iz cijelog svijeta." 

RCB Nanotehnologija, kroz inovaciju, održivost i globalni doprinos, postavlja BiH na svjetsku mapu kao lidera u ovoj ključnoj oblasti. Njihov uspjeh obećava budućnost u kojoj se očuvanje okoliša i tehnološki napredak udružuju kako za dobrobit BiH, tako i na globalnom nivou.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti