RCB Nanotehnologija planira izgradnju postrojenja za preradu karbona u Vogošći

14.12.2021. 13:25 / Izvor: Akta.ba
RCB Nanotehnologija

RCB Nanotehnologija d.o.o. Sarajevo planira izgradnju postrojenja za proizvodnju visokokvalitetnih karbonskih čestica.

RCB Nanotehnologija d.o.o. Sarajevo planira u izgradnju postrojenja za proizvodnju visokokvalitetnih karbonskih čestica koji će se nalaziti u sklopu Slobodne zone Vogošća. Radi se o kompleksu za preradu karbona primjenom nanotehnologije u cilju dobijanja tehnološkog granuliranog karbona visoke kvalitete, saznaje Akta.ba.

Kompanija je predala zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš, koji je Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo na javni uvid.

Primjedbe, sugestije i mišljenja na zahtjev za prethodnu procjenu mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 30 dana od dana objave na web stranici na adresu ministarstva.

RCB Nanotehnologija d.o.o., na predmetnoj lokaciji formira Tehnološko razvojni centar za industrijsku primjenu proizvodnje karbonskih čestica, vlakana i elemenata silicijevog i cink oksida. 

"U razvojnom centru će se unaprjeđivati i razvijati nova oprema za industrijsku proizvodnju finalnih proizvoda. Finalni proizvodi se koriste u proizvodnji baterija, auto industriji, proizvodnji gume i plastike, proizvodnji elektronskih komponenata, boja i lakova i drugo koji se dobivaju iz sirovine odnosno sirovog karbonskog derivata. Isti je sirovina za proizvodnju a dolazi kao kruta čestica koja se u termičkim, nano i mehaničkim postupcima pretvara u traženi proizvod koji izlazi u obliku granula/perli, praha i/ili tekućine", navodi se u rezimeu projekta.

Planirani kapacitet proizvodnje je 30-40.000 t/a.

Projekat se razvija u objektima i na lokaciji gdje je i ranije bila smještena termička i mehanička obrada metala i druga proizvodnja iz oblasti materijala pretežno za potrebe autoindustrije.

Inače, investiror, "RCB Nanotehnologija" d.o.o., Sarajevo obratio se Agenciji za vodno područje rijeke zahtjevom dana 22.07.2021. godine za donošenje rješenja o prethodnoj vodnoj saglasnosti za poslovni kompleks za preradu karbona primjenom nanotehnologije u cilju dobijanja tehnološkog granuliranog karbona visoke kvalitete. Dozvola je izdata u septembru 2021. godine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije