POZITIVNA PORUKA PRIVREDNICIMA

Iznos "Takse na istaknutu firmu" u Bihaću umanjen za 50%

27.11.2023. 10:09 / Izvor: Akta.ba
bihać

Iznos "Takse na istaknutu firmu" u Bihaću umanjen je za 50%, javlja Akta.ba.

Iznos "Takse na istaknutu firmu" u Bihaću umanjen je za 50%, javlja Akta.ba.

Naime, Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća je još kao vijećnik u Gradskom vijeću 2021. godine podnio Inicijativu za izmjene i dopune Odluke o komunalnim taksama Grada Bihaća, odnosno za ukidanje tzv. Takse na istaknutu firmu, koja je jedan od više destina parafiskalnih nameta koji plaćaju privredni subjekti na području FBiH, u svim općinama i gradovima.

Sedić navodi da "taksa na istaknutu firmu" predstavlja dodatno opterećenje za svaki privredni subjekt, bez jasne protuusluge od strane javnog sektora, odnosno namjene.

"Tu temu tretirali smo i na jednom od sastanaka Lokalnog privredog foruma, odnosno Biznis kluba Grada Bihaća, gdje su naši privrednici istaknuli da je to jedan od parafiskalni nameta čiji smisao ne vide i na čijem ukidanju treba poraditi", kazao je Sedić.

S toga je kao gradonačelnik (predlagač), na prošloj sjednici Gradskog vijeća uputio Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama koju je Gradsko vijeće prihvatilo i izglasalo.

"Tako smo zajedno poslali pozitivnu poruku privrednom sektoru. Za sada je to umanjenje od 50%, a u tendenciji ćemo taj parafiskalni namet i u potpunosti ukinuti", poručio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti