HOĆE LI BITI DOČEKA?

Poništen pregovarački postupak za organizaciju dočeka Nove godine u Sarajevu

28.11.2023. 13:26 / Izvor: Akta.ba
NOVA GODINA

Pregovarački postupak Grada Sarajevu za nabavku usluga organizacije javnog dočeka Nove 2024. godine u gradu Sarajevu je poništen

Pregovarački postupak Grada Sarajevu za nabavku usluga organizacije javnog dočeka Nove 2024. godine u gradu Sarajevu je poništen, javlja Akta.ba.

Kao razlog poništenja navode se dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke.

"U predmetnom postupku javne nabavke, jedan ponuđač je dostavio zahtjev za učešće koji nije prihvatljiv za ugovorni organ, odnosno nije dostavljen u skladu sa Pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće. Navedeni ponuđač nije ispunjavao uvjete koji se tiču ekonomske i finansijske sposobnosti i i tehničke i profesionalne sposobnosti, te samim tim je neprihvatljiv za ugovorni otrgan, odnosno ugovorni organ nije mogao preću u drugu fazu postupka", navodi se u poništenju postupka.

Samo jedan ponuđač

Inače, ranije je navedeno da je suštinski razlog provođenja Pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci sa jednim ponuđačem postojanje samo jednog ponuđača na tržištu koji može pružiti usluge organizacije dočeka Nove 2024. godine u gradu Sarajevu uz obavezu angažmana navedenih muzičkih grupa.

Podsjetimo, nakon obavljene analize i konsultacija, prezentirana je ideja da se naredna Nova 2024. godina posveti sarajevskoj muzičkoj pop rock sceni. Idejni koncept bazira se na činjenici da bi se u 2024. godini trebalo obilježiti 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu - Sarajevo ZOI 84.

Uspostavljen je i radni naziv ove ideje "Sarajevska priča" koju bi činile četiri sarajevske grupe Bombaj Štampa, Zabranjeno pušenje, Letu Štuke i Crvena jabuka.

Idejna matrica bazira se na činjenici da bi se u 2024. godini trebalo obilježiti 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu - Sarajevo ZOI ‘84.

"Cijenimo da muzičke grupe koje baštine New primitives i humor kultne serije Top lista nadrealista mogu biti privlačne građanima Sarajeva, publici iz cijele regije, ali i bosanskoj dijaspori Javni doček 2024. godine može se nazvati 'Sarajevska priča'. S obzirom da su jedini od anketiranih raspoloživi za nastup 31.12.2023., da se radi o bh. bendovima koji su popularni među svim generacijama u BiH, regiji, ali i šire, da bi njihov nastup privukao turiste u Sarajevo za Novu godinu, predlažemo da se sa ponuđačem koji ima eksluzivno pravo zastupanja navedenih grupa provede odgovarajući postupak", smatraju u gradskoj upravi.

Skuplja organizacija

Dakle, nastup muzičkih grupa, moguće je izvršiti isključivo putem ponuđača koji jedini u BiH ima "ekskluzivno pravo" da zastupa navedene grupe u okviru koncerta Javnog dočeka Nove 2024. godine u gradu Sarajevu uz punomoć.

Podsjetimo, budžet za organizaciju dočeka Nove 2024. godine je 500.000 KM što je znatno više nego što je koštala organizacija novogodišnje proslave 2023. u Sarajevu. Prošle godine je  proslava koštala 350.000 KM, odnosno 409.500 KM sa PDV-om, a organizaciju dočeka radila je firma Linden d.o.o. Sarajevo. 

U ovu cifru je, pored samog nastupa Dubioze, bila uključena produkcija, vatrometi, sama bina, dakle, svi propratni troškovi. No, zbog lošeg ozvučenja ovaj doček je ostao u ne baš dobrom sjećanju.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti