Kupovina i uštede

Rekordan Crni petak u BiH: Promet dosegao 372 miliona KM

29.11.2023. 11:44 / Izvor: Bloombergadria.com
crni petak

Crni petak u Bosni i Hercegovini oborio je rekorde potrošnje, budući da su kupci potrošili više od 372 miliona maraka samo u tom danu.

Crni petak u Bosni i Hercegovini oborio je rekorde potrošnje, budući da su kupci potrošili više od 372 miliona maraka samo u tom danu.

Unatoč izazovima ekonomske situacije, bh. shopping centri izrazili su optimizam pred ovogodišnji Crni petak, što se pokazalo dobrim projekcijama.

Prema najnovijim podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, sedam dana prije Crnog petka, 17. novembra, ukupan promet iznosio je 190,49 miliona KM.

No, sedam dana kasnije, na sam dan Crnog petka, taj se iznos gotovo udvostručio, dosegnuvši 345,72 miliona KM.

Uspoređujući te podatke s prometom od ponedjeljka, 27. novembra, od 216 miliona KM, jasno je da je Crni petak imao značajan utjecaj na ukupnu potrošnju.

Kad pogledamo prošlu godinu, Crni petak je padao na 25. novembar, Dan državnosti BiH, kada trgovački centri nisu radili.

Stoga je evidentirani promet na ovaj dan iznosio je 54,22 miliona KM.

Kako bismo dobili cjelovitu sliku, dan ranije, ukupni evidentirani promet iznosio je oko 217 miliona KM, dok je dan poslije, promet iznosio 83,07 miliona KM.

Kako je za Bloomberg Adria TV kazao Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, promet na dan Crnog petka dosegnuo je rekordnih skoro 346 miliona KM, što je povećanje od 60 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

"Samo na dan Crnog petka, 24. novembra ove godine, fiskalni uređaji su zabilježili promet od 346 miliona KM", kazao je Isović.

Isović je objasnio kako ekonomska stvarnost ima svoje izazove s minimalnom plaćom od 596 KM u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Ako se ta minimalna plaća poveća na 1000 KM, o čemu se raspravlja, to bi značilo da bi oko 46 posto zaposlenika u FBiH primalo manje od 1000 KM.

Dodao je kako inflacija utječe na povećanje prometa fiskalnih uređaja, međutim, očito je da je taj promet fiskalnih uređaja znatno veći nego što iznosi procent inflacije.

"Ako poredimo i ovu godinu, kad je riječ o Crnom petku ili ako uzmemo svaki petak, kao posljednji petak u određenom mjesecu i ako ga poredimo s prethodnim mjesecom, promet je znatno veći, za cirka 130 miliona KM", navodi Isović.

Što se tiče Republike Srpske, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u tom entitetu na dan 24. novembra 2023. godine iznosio je 27.032.728 KM, dok je na dan 25. novembra prošle godine iznosio 34.400.913 KM, podaci su Poreske uprave RS.

Na Crni petak 2021. godine u kase se slilo 30.461.221 KM.

Crni petak ili Black Friday - inicijalno američki događaj, postao je globalni fenomen sa značajnom potrošnjom širom svijeta.

Posljednjih nekoliko godina zaživio je i na tržištu BiH. Održava se posljednji petak u novembru i karakteriziraju ga značajni popusti od 10 do 70 posto na različite proizvode.

Trgovci koriste različite marketinške strategije kako bi privukli kupce, a online trgovine također učestvuju, produžavajući trajanje popusta.

I uz ekonomske pritiske potražnja za povoljnim ponudama ostaje visoka, čineći ovaj dan ključnim za uštedu.

Kritike se javljaju zbog gužvi, dok mnogi planiraju svoje kupovine unaprijed kako bi iskoristili najbolje ponude.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti