Analiza poštanskih usluga u BiH

Bh. kurirski sektor nastavio rasti i u 2023.

01.12.2023. 09:34 / Izvor: Bloombergadria.com
bh kuriri

Industrija kurirskih, ekspresnih i paketnih usluga u Bosni i Hercegovini je posljednjih godina ostvarila značajan rast i transformaciju.

Industrija kurirskih, ekspresnih i paketnih usluga (CEP) u Bosni i Hercegovini je posljednjih godina ostvarila značajan rast i transformaciju na temelju tehnološkog napretka i digitalizacije te razvoja e-commercea. Upravo razvoj tehnologije omogućava veću učinkovitost igrača u industriji i ključni je faktor za postizanje većeg zadovoljstva kupaca.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u drugom kvartalu ove godine u poređenju s prvim kvartalom u segmentu poštanskih i kurirskih djelatnosti zabilježen je rast prometa od 7,1 posto unatoč smanjenju broja pismonosnih i poštanskih pošiljki.

U sektoru poštanskih i kurirskih djelatnosti u BiH djeluje oko 25 kompanija koje su u 2022. godini prihodovale 270,7 miliona KM.

Prve tri na listi po prihodima su BH Pošta, Pošte Srpske i Hrvatske pošte Mostar - tri kompanije koje su u većinskom državnom vlasništvu.

Treba naglasiti da ove tri kompanije ne ostvaruju prihode samo od ekspresnih i paketnih usluga nego i od drugih usluga kao što su pismonosne, finansijske, usluge oglašavanja itd.

"Svakako su rast online trgovine i potreba za pouzdanim partnerom u segmentu dostave uticali na rast usluge BH Postexpress kao osnovne usluge za distribuciju e-commerce proizvoda koju nudi BH Pošta. Trend rasta značajan je u 2023. godini, te očekujemo da se nastavi", za Bloomberg Adriju kažu iz BH Pošte.

Dodaju da su s ciljem zadovoljavanja potreba korisnika napravili značajan iskorak u povećanju dostavnih kapaciteta, unapređenju procesa prijema i dostave pošiljki, kao i usluga povrata novca.

Najveći izazov s kojim se kompanije iz ovog sektora suočavaju jeste nedostatak radne snage, posebno vozača.

Međutim, iz BH Pošta kažu da oni trenutno nemaju ovaj problem te da "trenutna politika upravljanja ljudskim resursima adekvatno odgovara na zahtjeve koji se pojavljuju u procesu realizacije usluga".

Kompanije iz ovog sektora su u prošloj godini bile prinuđene podići cijene svojih usluga uslijed rasta cijena goriva i inflacije.

Iz BH Pošta kažu da se cijene usluga koje se odnose na segment e-commerca nisu mijenjale u 2023. godini uprkos rastu troškova koji utiču na cijenu usluge prema krajnjim korisnicima.

Razvoj e-commercea

Kada je riječ o projekcijama za naredni period, iz BH Pošta očekuju daljnji razvoj e-commercea, što će pogurati i rast segmenta dostave.

"Jedan od osnovnih razloga za ponovno naručivanje, odnosno online kupovinu je pozitivno iskustvo s prethodnom narudžbom/kupovinom. To se prije svega odnosi na kvalitet dostave", kažu iz BH Pošta.

Dodaju da je korisnicima od izuzetne važnosti brzina isporuke, cijena dostave, mogućnost praćenja pošiljke, dodatne usluge u vezi s pošiljkom (mogućnost uvida u sadržaj prije plaćanja i preuzimanja, mogućnost zamjene pošiljke u slučaju reklamacije i slično), mogućnost izbora roka i mjesta dostave.

"Svakodnevne aktivnosti na dostizanju traženog kvaliteta usluge, te prilagođavanje zahtjevima korisnika, doprinijeli su prepoznavanju BH Pošte kao sigurnog partnera za dostavu proizvoda kupljenih putem e-trgovine. BH Pošta će i u narednom periodu nastaviti aktivnosti koje će doprinijeti podizanju kvaliteta usluge", zaključuju.

U 2024. globalni igrači iz sektora kurirskih, ekspresnih i paketnih usluga mogu očekivat rast volumena i zarade.

"Industrija će tražiti načine za ublažavanje inflacionih pritisaka putem povećanja cijena, dodatnih taksi i poboljšanja produktivnosti potaknutih tehnologijom", navodi Lee A. Klaskow, viši analitičar industrije Bloomberg Intelligencea.

Klaskow navodi da bi prosječni dnevni volumen paketa (ADV) UPS Domestica mogao porasti za niski jednocifreni postotak nakon pada od 8,1 posto u 2023.

Volumen FedEx Internationala mogao bi porasti za 0,8 posto nakon pada od 6,2 posto.

Poboljšanja produktivnosti vođena tehnologijom ostat će ključna za poticanje operativnih poboljšanja za dostavljače paketa.

UPS-ova inicijativa Smart Package Smart Facility, koja koristi RFID oznake na paketima za povećanje učinkovitosti, smanjila je stope pogrešnog utovara na 1 u 2.500 paketa, što je znatno manje od 1 u 400 prije početka programa.

Njegova druga faza trebala bi donijeti dodatne koristi. FedEx radi tehnička poboljšanja kroz svoj program DRIVE, kao što je implementacija interfejsa za poboljšanje komunikacije s pružateljima usluga.

Tehnička poboljšanja mogla bi potaknuti značajne uštede troškova za globalne konkurente.

FedEx očekuje da će ostvariti 200 miliona dolara u svojoj površinskoj mreži do fiskalne 2025. godine kroz promjene u procesima dock domene i 500 miliona dolara u svom G&A segmentu.

Klaskow predviđa rast EBIT-a od 10 posto u 2024. godini za vodeće igrače, uključujući FedEx, UPS i DHL Group u poređenju s padom od 20 posto ove godine.

Međutim, brzina ekonomske obnove imat će veliki uticaj na daljnji smjer dobiti.

Globalni rast BDP-a mogao bi iznositi 2,6 posto u 2024.

Potencijalne poteškoće uključuju spor oporavak kineske ekonomije nakon Covida, što može smanjiti B2B potražnju te normalizaciju trendova B2C poslovanja.

"Inflacijski pritisak i pomicanje prema uslugama smanjili su udio B2C pošiljki od vrhunca potaknutog pandemijom. Oko 15 posto maloprodajnog volumena Deutsche Posta bilo je B2C u njenom DHL odjelu 2019. To je skočilo na 45 posto u prvom kvartalu 2021., ali se normaliziralo. Kod UPS-a, B2C je bio 60 posto u prvom kvartalu 2021. prije stabilizacije na otprilike 57 posto od trećeg kvartala 2022. godine", navodi Klaskow.

S obzirom na to da se 20-30 posto svih transakcija e-trgovine završava povratom, obrnuta logistika trebala bi pružiti dostavljačima malih paketa prilike za rast do 2024. godine i dalje.

Obrnuta logistika može obuhvatiti širok raspon usluga, uključujući povrate, ponovno usklađivanje i likvidaciju.

Ovo je došlo do izražaja s rastom e-trgovine; ključno je za trgovce optimizirati lanac snabdijevanja i upravljanje troškovima.

"Igrači poput UPS-a, DHL-a i FedExa fokusiraju se na obrnutu logistiku organski i putem akvizicija. UPS-ova akvizicija softverske kompanije Happy Returns omogućit će dublji prodor u ovaj prostor i izgradnju gušće mreže", ističe Klaskow.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti