za 2024.godinu

Utvrđen Prijedlog budžeta RS u iznosu od 5.735 milijardi maraka.

01.12.2023. 13:00 / Izvor: N1
vlada rs

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog budžeta za 2024.godinu koji iznosi 5.735 milijardi maraka.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog budžeta za 2024.godinu koji iznosi 5.735 milijardi maraka.

Budžet je veći za 212 miliona KM, odnosno 4 posto u odnosu na rebalans za 2023.godinu, a u odnosu na budžet za ovu godinu, veći je za 352 miliona maraka.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da najveća stavka su penzije za koje u budžeti treba da se izdvoji milijardu i 785 miliona maraka.

"Povećanje penzija ide za 9 posto, lična primanja zaposlenih veća za 5 posto, boračka davanja veća za 38 posto u odnosu na rebalans budžeta iz 2023 godine, i to se najvećim dijelom odnosi na povećanje mjesečnog borackog dodatka", rekao je Višković

Višković je rekao da je Vlada danas utvrdila i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za za period 2024-2026. godinaa.

Prema njegovim riječima, glavne stavke u ovom dokumentu su konkurentnos i socijalna politika.

Dokument ekonomska politika predviđa 7 ključnih reformi kroz 3 seta i 17 mjera i sve će biti realizovano Akcionim planom Vlade RS.

Objedinjeni dokument biće poslat u Brisel, rekao je Višković.

Prijedlozi budžeta i programa ekonomskih reformi biće upućeni u skupštinsku proceduru.

Osvrnuo se Višković i na svoj dosadašnji rad te dodao je RS najmanje zadužena od postojanja, te da je ukupan dug 40,6 odsto , a javni 33 odsto.

"Dani D su iza nas i mi smo ovdje gdje jesmo, da nije bilo lako, nije, pokušavaju da nas unište ali mi smo tvrd orah, mogu mnogi da me vole ili ne vole, nazivaju raznim imenima ali još ćete se morati sa mnom družiti i gledati me na ovoj poziciji, oni koji me ne vole, moraće da popiju bensedin i idemo dalje", rekao je Višković

Dodao je i da je afrička kuga svinja koštala RS 24 miliona maraka.

"2023 godine je fond za poljoprivredu bio 180 miliona, afrička kuga nas ne koštala 24 miliona, izmirili smo do danas oko 12,13 miliona i ostalo nam je oko 11 miliona koje treba da izmirimo u decembru ili januaru", dodaje Višković

Osvrnuo se Višković i na posjetu Mađarskoj rekavši da je dogovoreno da u februaru u Banjaluci bude ekonomski forum koji će okupiti privrednike sa obje strane.

"Nisam se mogao vratiti avionom, ali sam se vratio automobilom, i evo odmah jutros sjednica Vlade RS, tu sam da radimo", rekao je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti