Vlada RS donijela odluku

Predviđeno uspostavljanje centralnog informaciong sistema ugostiteljstva

02.12.2023. 10:44 / Izvor: SRNA
Restoran

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, kojim se uspostavlja Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva u Republici Srpskoj.

Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva je jedinstven i centralizovan elektronski informacioni sistem koji sadrži sve relevantne podatke o pružaocima usluge smještaja, objektima za smještaj i gostima, preko koga se vrši njihova evidencija i unose drugi podaci proistekli iz obavljanja ugostiteljske, odnosno turističke djelatnosti, saopšteno je iz Vlade.

Prijedlogom zakona mijenjaju se i uslovi u pogledu stručne spreme lica koja u ugostiteljskim objektima za smještaj - hotelu i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće - restoranu, neposredno uslužuju goste /konobar/, pripremaju topla i hladna jela za goste /kuvar/, pripremaju i dekorišu tople, hladne i suve poslastice /poslastičar/ i recepcioner, na način da ova lica u odnosu na prethodne zakonske odredbe kojima je propisana obavezna srednja stručna sprema u zanimanjima iz struke Ugostiteljstvo i turizam, prema usvojenom rješenju mogu da imaju i neku drugu srednju stručnu spremu.

Takođe, predloženim zakonom definiše se pojam "ugostiteljske usluge", kojim se omogućava ugostiteljima da u slučaju kada gost koristi više usluga u istom ugostiteljskom objektu, po okončanju pružanja usluga gostu izda jedan propisan račun za sve pružene usluge.

Ovim zakonom predviđeno je da jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se ugostiteljski objekat nalazi vrši kategorizaciju hostela i objekata seoskog turizma. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti