Novi početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću 15. januara

04.12.2023. 14:47 / Izvor: Fena
Senaid Memić

Kantonalni sud u Sarajevu odgodio je za 15. januar naredne godine početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću.

Kantonalni sud u Sarajevu odgodio je za 15. januar naredne godine početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i još petoro zaposlenih u toj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima.

Kako je za Detektor rečeno iz sarajevskog Kantonalnog suda, početak suđenja, najavljen za danas, odgođen je za 15. januar.

"Suđenje je odgođeno na zahtjev tužioca i odbrane", kazala je glasnogovornica Suda Nezira Pindžo.

Optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti bivšeg načelnika opšine Ilidža Memića, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića, Azru Mulaosmanović, stručne saradnike za poslove urbanizma te građevinsko općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Optužnica u tom predmetu podignuta je u julu. Memiću i ostalima na teret je stavljeno da su od 2015. do 2017. godine, suprotno Regulacionom planu i propisima, omogućili investoru stambeno-poslovnog objekta “Panamera“ izgradnju sedam spratova, iako su prvobitno bila odobrena četiri.

Prema optužnici, Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama Memića te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on, u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

U optužnici se navodi da je slično povećavanje broja spratova bilo i sa investitorom “Malak Group“, koji su gradili hotel, a o čemu je Detektor ranije izvještavao. 

Optuženima je na teret stavljeno da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro “Brajlović“ na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

Memić je uhapšen 11. maja ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti