Porodična farma "Selmanović"

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

05.12.2023. 07:44 / Izvor: Akta.ba
farma

U upotrebu pušten novosagrađeni objekat moderne farme za držanje krava za mužu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM.

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović, vlasnik porodične farme "Selmanović" Hakija Selmanović i predstavnica mliječne industrije 99 iz Gradačca Indira Omeragić u upotrebu pustili novosagrađeni objekat moderne farme za držanje krava za mužu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM.

Riječ je o porodičnoj farmi o kojoj se brine otac Hakija Selmanović sa tri sina Hajrudinom, Jusufom i Osmanom i njihovim porodicama.

"Osnovali smo farmu 2016. godine. Prvu farmu smo sagradili prije tri godine, evo sada smo završili i drugu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM. Sarađujemo sa mliječnom industrijom 99 iz Gradačca i što je najbitnije imamo fer i korektne odnose, jer sve završavaju na vrijeme kada je u pitanju otkup i odvoz mlijeka. Trenutno imamo oko 270 muznih grla i planiramo da se još širimo.", kazao je sin vlasnika Osman Selmanović.

Naveo je da imaju problem s nedostatkom poljoprivrednog zemljišta, te da se nada da će Ministarstvo poljoprivrede i Općina naći način da pomognu istinske poljoprivrednike i da obezbjede potrebno zemljište za njih.

kalesija

"Ovo je vrijedna porodica koja je stekla kapital van granica BiH i uložila u svoje rodno mjesto. Mi kao lokalna zajednica smo im pomogli da svu papirologiju dobiju na vrijeme i stavili smo se na raspolaganje da pomognemo da završe objekat prije zime. Ovakvi objekti su dobrobit za lokalnu zajednicu, ali i za Tuzlanski kanton.", kazao je  načelnik Džafić.

On je u svom obraćanju rekao da će lokalna zajednica sve učiniti da ovakve i slične projekte podrži onoliko koliko to zakon omogućava.

Zadovoljan svime viđenim je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović koji je istakao da je ovo najmodernija farma u našem kantonu pohvalivši rad kako svog tako i Federalnog ministarstva kada su u pitanju poticaji.

"Naša poticajna politika uveliko je doprinijela da imamo povećan broj gazdinstava u našem kantonu i da se sve više poljoprivedenika odlučuje na ovakva i slična ulaganja s ciljem proširenja svojih kapaciteta", rekao je Ahmetović.

Veliki broj građana i gostiju imao je priliku da obiđe ovu moderno sagrađenu farmu gdje će krave imati podno grijanje i grijanje u dijelu gdje se vrši muža kako ne bi gubile energiju te kako bi davale dovoljne količine mlijeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti