VIŠENAMJENSKA LETJELICA

Izabrana firma koja će nabaviti helikopter za MUP KS vrijedan 30 miliona KM

05.12.2023. 15:17 / Izvor: Akta.ba
HELIKOPTER

Kako je ranije navedeno u tenderskoj dokumentaciji, radi se o nabavci višenamjenskog helikoptera sa pratećom opremom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je izabralo firmu SHOT d.o.o ZENICA kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku helikoptera vrijednog 30 miliona KM, javlja Akta.ba.

Kako je ranije navedeno u tenderskoj dokumentaciji, radi se o nabavci višenamjenskog helikoptera sa pratećom opremom.

Helikopter mora spadati u kategoriju Veliki helikopter (Large Rotorcraft), opremljen sa dva turbovratilna motora, zadovoljavati Kategorije A i B prema certifikacijskim specifikacijama EASA, i varijanta helikoptera koja je predmet ponude mora u trenutku isporuke helikoptera posjedovati Tipski certifikat EASA-e.

Također je navedeno da helikopter mora biti u potpunosti novoproizveden, što je za potrebe ovog Zahtjeva definisano time da je sklapanje helikoptera koje prethodi prvom testnom letu izvršeno nakon potpisivanja ugovora, i da su na helikopteru instalirane isključivo nove komponente.

Podsjećamo, plan o uspostavljanju helikopterske jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donijet je 2019. godine.

MUP KS je 2022. godine također objavio tender za nabavku helikoptera, ali je isti odgođen u februaru ove godine zbog izjavljene žalbe na tendersku dokumentaciju, od strane ponuđača Patriot d.o.o. Tešanj, dana 07.02.2023. godine.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je nedavno izjavio da je ovo projekat koji prevazilazi potrebe samog Ministarstva, jer će imati prvorazredan značaj za Kanton Sarajevo.

"Riječ o višenamjenskoj letjelici, specijaliziranoj za polivalentno funkcioniranje (prevoz bolesnika i ranjenika, gašenje požara, spašavanje iz vode, spuštanje u minska polja, dostava različitih vrsta pomoći, operativni policijski zadaci, kontrola kritičnih tačaka u saobraćaju, izviđanje iz vazduha, spašavanje u planinskim predjelima, prevoz putnika i sl.)", kazao je ministar Katica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti