MUP KS objavio tender za nabavku helikoptera vrijedan preko 30 miliona KM

12.12.2022. 08:46 / Izvor: Akta.ba
helikopter

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavio je tender za nabavku helikoptera sa pratećom opremom, javlja Akta.ba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavio je tender za nabavku helikoptera sa pratećom opremom, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost nabavke je 27,7 miliona KM bez PDV-a, odnosno 32,4 miliona KM sa PDV-om.

"Helikopter mora spadati u kategoriju Veliki helikopter (Large Rotorcraft), opremljen sa dva turbovratilna motora, zadovoljavati Kategorije A i B prema certifikacijskim specifikacijama EASA, i mora posjedovati Tipski certifikat EASA-e. Helikopter mora biti u potpunosti novoproizveden, što je za potrebe ovog Zahtjeva definisano time da je svaka od komponenti pogonske grupe i svaka od komponenti konstrukcije i opreme helikoptera proizvedena 01. jula 2022. ili kasnije", navodi se u tenderskoj dokumentaciji u kojoj je precizno i detaljno opisana svaka stavka. 

Zbog profesionalnog, efikasnog i kvalitetnog rada policije, a u interesu građana, nabavka višenamjenskog helikoptera je neophodna, kazao je ranije ministar Admir Katica.

Helikopter će služiti za specijalne policijske zadatke koji se često izvode i realizuju na zahtjevnim i teško pristupačnim terenima.

"Također, prevoz bolesnih i povrijeđenih osoba u saobraćajnim ili drugim nesrećama najuspješnije se obavlja helikopterom, kao i u slučajevima spašavanja bh. građana prilikom poplava, požara i drugih događaja koje mogu nastati kao posljedica elementarnih nepogoda. Helikopter će se koristiti i za sve vrste izviđanja iz zraka", naglasio je Katica.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo dala je još prošle godine saglasnost na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice kojim je planirano da se kupovina helikoptera obavi putem kreditnih sredstava.

Na sjednici održanoj 20.10.2022. godine, Vlada KS donijela je zaključak kojim se odobrava preraspodjela sredstava u Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu u iznosu od 12.589.000 KM. Od toga je 500.000 KM raspoređeno za uspostavu Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova KS. 

Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vrši će se izbor i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti